'Failliete crèche Estro omzeilde dwarse rechtbank'

Kinderopvangorganisatie Estro is kort voor haar faillissement van thuisbasis veranderd, in een poging de 'lastige' rechtbank Midden-Nederland te omzeilen. Ruim een maand voor het bankroet verplaatste het bedrijf zijn hoofdkantoor op papier van Amersfoort naar Amsterdam, zo blijkt woensdag uit onderzoek van Het Financieele Dagblad.

Volgens bronnen koos Estro voor die stap om zo te kunnen aansturen op een gecontroleerd faillissement, waarbij een stille bewindvoerder al voor het omvallen van een bedrijf op zoek kan naar een nieuwe eigenaar. Het crèchebedrijf kon zo meteen na het uitspreken van het failliet een doorstart maken onder de vlag van het Britse Smallsteps.

Reden voor de verhuizing is de houding van de twee rechtbanken ten opzichte van gecontroleerde faillissementen, een werkwijze die nu nog in een proeffase verkeert. Het is volgens het FD een publiek geheim dat de rechtbank Midden-Nederland in Utrecht tegenstander is van de proef en vindt dat een stille bewindvoerder niets toevoegt aan de bestaande werkwijzen.

De Amsterdamse rechtbank staat echter wel positief tegenover de methode. Daardoor kon Estro al op 10 juni aan de gang met een stille bewindvoerder. Die regelde dat het grootste deel van de opvangcentra werd overgenomen door Smallsteps. Door het gecontroleerde faillissement konden 250 van de 350 crèches zonder pauze door.

Onomstreden is de gevolgde procedure - die onder meer in de Verenigde Staten veel wordt gebruikt - overigens niet. Zeker twee grote kinderopvangbedrijven, Partou en SWKGroep, wilden Estro ook geheel of gedeeltelijk overnemen. Zij voelen zich nu buitenspel gezet, zo stelt SWK-directeur Ad Doorneveld.