Citigroup schikt mogelijk voor zeven miljard dollar

Citigroup is de volgende bank die afstevent op een schikking met het Amerikaanse ministerie van justitie. De bank betaalt mogelijk meer dan zeven miljard dollar (ruim vijf miljard euro) om een rechtszaak over de verkoop van rommelhypotheken af te kopen. Dat meldden bronnen woensdag aan de Financial Times.

Vier miljard euro moet aan de overheid worden betaald. De overige drie miljard is onder meer bedoeld voor maatregelen voor huishoudens die de hypotheken hebben gekocht. Mogelijk wordt de schikking begin volgende week bekendgemaakt.

Vorige week werd bekend dat justitie in de Verenigde Staten uit was op een schikkingsbedrag van tien miljard dollar. Het Amerikaanse JP Morgan Chase betaalde vorig jaar een recordbedrag van dertien miljard dollar in een schikking, maar die bank verkocht op veel grotere grotere schaal rommelhypotheken.

De Amerikaanse autoriteiten nemen meer banken op de korrel. Vorige week werd bekend dat de Franse bank BNP Paribas negen miljard dollar moet betalen om overtreding van een Amerikaans handelsembargo af te kopen. Ook Commerzbank, Credit Agricole, Société Générale, Deutsche Bank en Unicredit liggen om die reden onder vuur.