'Lichte voorsprong Widodo in Indonesië'

De Indonesische presidentskandidaat Joko 'Jokowi' Widodo gaat in de verkiezingen in zijn land aan de leiding. Dat blijkt uit de eerste uitslagen van de verkiezingen. Inmiddels is meer dan tachtig procent van de woensdag uitgebrachte stemmen geteld. Widodo gaat met ongeveer 52 procent van de stemmen aan kop. Zijn tegenstrever Prabowo Subianto volgt met zo'n 48 procent.

De eerste, onofficiële, uitslagen worden gezien als een betrouwbare graadmeter van de definitieve uitslag. Die volgt over ongeveer twee weken.

Miljoenen mensen in Indonesië hebben woensdag hun stem uitgebracht om een nieuwe president te kiezen. Na een lange campagneperiode werd rekening gehouden met een hoge kiezersopkomst. De politie en het leger zijn ingezet om de verkiezingen veilig te laten verlopen en geweld de kop in te drukken.

"Er is politieke opwinding. We zien hoe mensen vol vreugde hun stem komen uitbrengen", zei presidentskandidaat Widodo bij zijn stemlokaal in Jakarta. "Vandaag wordt de toekomst van dit land voor de komende vijf jaar bepaald."

De verschillen in beleid en stijl van beide kandidaten zijn enorm. Widodo, vooral bekend onder zijn bijnaam Jokowi, is een kalme persoonlijkheid die graag sportschoenen en geruite shirts draagt, naar heavy metal luistert en nu en dan onaangekondigd sloppenwijken bezoekt. Hij wordt gezien als een man van het volk die democratische hervormingen wil doorvoeren. Het ontbreekt hem echter aan ervaring in de landelijke politiek. Een stem op Widodo is een breuk met het verleden. Hij is de eerste kandidaat zonder banden met de politiek uit het Soeharto-tijdperk.

Subianto staat bekend om zijn donderspeeches en zijn voorliefde voor luxe auto's. Eenmaal arriveerde hij op een campagnebijeenkomst op een duur raspaard. Hij weet zich verzekerd van de steun van de conservatieve islamitische partijen, maar buitenlandse investeerders vrezen een protectionistische koers en een mogelijke terugkeer naar het beleid onder Soeharto.

Analisten denken dat het de zwevende kiezer zal zijn die zal bepalen of Jokowi of Subianto de komende jaren het land zal leiden.