Buenos Aires staat stil om 'historisch' duel

Inwoners van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires zijn woensdag aan de buis gekluisterd voor wat door de Zuid-Amerikanen gezien wordt als een 'historisch' duel tegen Nederland. Naar verwachting zullen honderdduizenden de wedstrijd in de miljoenenstad live volgen.

In Buenos Aires hebben inwoners massaal vlaggen uit de ramen gehangen, weet een woordvoerder van de Nederlandse ambassade in Argentinië. De inwoners hopen dat Argentinië voor het eerst in 24 jaar weer de WK-finale zal halen. "Maar uiteindelijk is het hier niet zo gek als in Nederland hoor", vertelt de zegsvrouw.

In het centrum van de Argentijnse hoofdstad staan op het Plaza San Martín en in het Parque del Centenario, meer richting de buitenwijken, grote schermen, meldt een gemeentewoordvoerder. Aangezien op 9 juli de onafhankelijkheidsdag van het Zuid-Amerikaanse-land wordt gevierd, is het een vrije dag en zullen er extra veel mensen de wedstrijd volgen.

"Tussen Nederland en Argentinië bestaan al lang vriendschappelijke banden in handel en sport. Zeker door Máxima is dit sentiment verder opgeleefd. Voor ons zijn de wereldkampioenschappen voetbal en hockey altijd klassiekers", zegt een medewerker van de regering van Buenos Aires.

De Nederlandse gemeenschap in Argentinië, die door de ambassade geschat wordt tussen de 2500 en 3000 man, kijkt woensdag in verschillende 'Oranjebars'. "De Argentijnen weten dat zij tegen een groot voetballand spelen. Dus mocht er niet gewonnen worden, dan komt het verlies minder zwaar aan", weet de ambassadewoordvoerder.