'Gebruik 'breindoping' tijdens examens onwenselijk'

Het is onwenselijk dat scholieren medicijnen als ritalin, angstremmers en slaapmiddelen gebruiken in hun examenperiode. Dat schrijft minister Edith Schippers van Volksgezondheid (VVD) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Schippers gaat ervan uit dat de jongeren de 'breindoping' op illegale manier verkrijgen.

Ze heeft geen aanwijzingen dat artsen de medicijnen ten onrechte voorschrijven. "Ik ga er dan ook vanuit dat de jongeren deze middelen op een illegale manier verkrijgen, mogelijk via het internet."

Volgens Schippers is uit onderzoek gebleken dat bijvoorbeeld ritalin, een medicijn dat wordt voorgeschreven aan mensen met ADHD, via internet zonder recept te verkrijgen is. Het medicijn wordt onder meer op fora aangeboden door particulieren.

De minister heeft geen idee van de omvang van de op illegale manier verkregen ADHD-medicatie. Wel schrijft ze dat het te koop aanbieden van de medicijnen verboden is. "Voorkomen moet worden dat jongeren ADHD-medicatie onder elkaar verhandelen", besluit ze.

De brief van Schippers is een reactie op een onderzoek dat het programma Eenvandaag begin mei hield onder ruim 1900 jongeren. Daaruit bleek dat een op de twintig jongeren om beter te presteren rondom tentamens of examens wel eens ritalin gebruikte. Ook het gebruik van angstremmers bleek voor te komen.