VS proberen crisis Afghanistan te bezweren

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry heeft met beide Afghaanse presidentskandidaten gebeld in een poging de crisis rond de verkiezingsuitslag te bezweren. Abdullah Abdullah eiste dinsdag de verkiezingsoverwinning op, terwijl volgens de Afghaanse kiescommissie zijn tegenstrever Ashraf Ghani Ahmadzai in de voorlopige tellingen aan de leiding gaat. Zowel Abdullah als Ahmadzai stelt dat er op grote schaal gefraudeerd is.

Abdullah zei te zijn gebeld door Kerry en door de Amerikaanse president Barack Obama. Volgens hem vliegt Kerry vrijdag naar de Afghaanse hoofdstad Kabul om te bemiddelen in de crisis. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken weigert te bevestigen of Kerry inderdaad naar Afghanistan afreist.

Ook Ahmadzai ontving een telefoontje van Kerry. Hij zei hem 'te verwelkomen als hij hier komt', maar wees er wel op dat het aan de Afghanen is om deze problemen het hoofd te bieden. "Wij zijn hoopvol dat wij al onze verantwoordelijkheden zullen vervullen", aldus Ahmadzai.

Abdullah zei nooit 'een frauduleuze regering te zullen accepteren'. De Verenigde Staten hebben gedreigd hun steun aan Afghanistan op te zeggen als een van de kandidaten de macht illegaal grijpt. Het Witte Huis maande de kandidaten dinsdag tot kalmte en zei dat zij de beschuldigingen van fraude serieus moeten onderzoeken, maar zich moeten onthouden van het zaaien van onrust.

De kiescommissie maakte maandag de voorlopige uitslag van de tweede ronde bekend. Ahmadzai kreeg daarin volgens de kiescommissie 56 procent van de stemmen en Abdullah 44 procent. Abdullah kreeg in de eerste ronde nog de meeste stemmen, maar kreeg net niet genoeg stemmen voor een absolute meerderheid. De kiescommissie benadrukte dat er nog geen winnaar is, omdat er nog miljoenen stemmen worden gecontroleerd op fraude. De commissie heeft eerder al erkend dat er gesjoemeld is met stemmen, maar het is nog onduidelijk om hoeveel stemmen het gaat.