Luchtalarm in Tel Aviv

Inwoners van de Israëlische kustplaats Tel Aviv vluchtten dinsdag trappenhuizen binnen toen aan het eind van de middag (Nederlandse tijd) het luchtalarm afging ten teken dat er een aanval met een raket dreigde. Voor zover bekend was het loos alarm.

Het alarm kwam kort nadat de Israëlische autoriteiten hadden gewaarschuwd dat Palestijnen vanuit de Gazastrook raketten zouden kunnen afvuren op de kustplaats. De Palestijnen bestoken Israël al enige tijd met projectielen. Israël vergeldt dat met luchtaanvallen waardoor dinsdag zeker tien mensen omkwamen.

Update 22:19 uur

Volgens de Israëlische tv-zender Channel 10 trof een raket een huis in Jeruzalem. Daarbij zouden geen gewonden zijn gevallen. In Tel Aviv leidde het luchtalarm tot grote paniek. Veel mensen probeerden in alle haast een veilig onderkomen te vinden in gebouwen. Jeruzalem en Tel Aviv liggen beide op zo'n tachtig kilometer ten noorden van Gaza.

"We zullen niet tolereren dat er raketten worden afgevuurd op Israëlische steden en we staan klaar om de operatie tegen Hamas uit te breiden met alle middelen die voorhanden zijn", zei de Israëlische minister van defensie Moshe Yaalon. Hij kondigde voor het zuiden van Israël een speciale noodtoestand af. Eerder dinsdag gaf de Israëlische premier Benjamin Netanyahu opdracht voorbereidingen te treffen voor een grondoffensief in Gaza. Tienduizenden reservisten zijn opgeroepen om in geval van nood de wapenen op te nemen.

Vanuit Gaza beschuldigde Abu Obeida, een woordvoerder van de militante tak van Hamas, Israël ervan een wapenstilstand die in 2012 overeengekomen werd te hebben geschonden. "In het licht van deze agressie wijzen we erop dat de zionistische vijand niet moet dromen van rust en stabiliteit."

Volgens het Israëlische leger beschikt Hamas over zo'n tienduizend raketten, waaronder raketten die Centraal-Israël kunnen bereiken. Honderdduizenden Israëliërs die in een straal van veertig kilometer rond Gaza wonen hebben opdracht gekregen binnen te blijven en in de buurt van schuilplaatsen.