WK-statistieken: Nederland meest nauwkeurig, Argentinië valt aan

Nu er nog vier landen kans hebben op de wereldtitel is het een mooi moment om de statistische balans op te maken van het WK in Brazilië. Daarbij kijken we naar onder meer het aantal schoten op doel, het aantal scoringskansen en het aantal overtredingen.

Volgens de cijfers is Argentinië de meest aanvallende ploeg van allemaal. De Zuid-Amerikanen kwamen 280 keer tot een aanval, met 266 komt alleen België in de buurt. Nummer drie Frankrijk staat op 223 stuks. Brazilië (221), Duitsland (216) en Nederland (206) zullen nog stijgen met twee wedstrijden te gaan. 

Opvallend is dat alle halve finalisten vooral via de rechterkant aanvallen. Nederland doet dat het meest: Van de 206 aanvallen vonden er 99, of 48%, plaats via de rechterflank. Met bijna 23% is Duitsland de ploeg die van de vier het meest door het midden de aanval kiest.

Ondanks dat ze de meeste aanvallen hebben, heeft Argentinië ook het minst aantal keren buitenspel van alle landen op het WK. Slechts twee keer werd een Argentijnse aanval vanwege buitenspel afgevlagd. Nederland is de tegenstrever onder de landen bij de laatste vier met 21 keer buitenspel. Dat is één minder dan de leiders, onze zuiderburen. 

Volgens sportdatabureau Infostrada kwam Nederland wel tot de meeste scoringskansen van allemaal: 21 stuks. Daarmee blijkt Oranje een stuk effectiever dan Argentinië, dat ondanks het vele aanvallen tot slechts veertien grote doelkansen kwam. Brazilië doet het met dertien stuks nog wat minder, Duitsland volgt Nederland op de voet met negentien kansen. 

De speler met de meeste dribbels tijdens het WK zal er in de halve finale niet bij kunnen zijn. De Argentijn Ángel di María raakte tegen België geblesseerd en blijft waarschijnlijk steken op 81 rushes. Ploeggenoot Lionel Messi volgt met 72, met de Belg Eden Hazard (65), Arjen Robben (62) en de eveneens geblesseerde Neymar (54) op respectabele afstand. 

Nederland is het land met de meeste goals uit 'gewone' spelsituaties. Net als de Colombianen kwam de ploeg van Louis van Gaal tot twaalf treffers, maar daarvan kwamen er maar liefst elf uit normale situaties. Colombia trof drie keer doel uit een standaardsituatie, net zoveel als Brazilië en Algerije. Geen enkele ploeg is zo doelgericht als Nederland. Van de 75 schoten waren er maar liefst 56 op doel, een nauwkeurigheid van bijna 75%. Alleen de Duitsers kunnen hierbij in de buurt komen met iets meer dan 70%. 

De beste verdediging is wellicht in handen van Costa Rica. De Midden-Amerikanen speelden vijf wedstrijden, maar werden met twee tegentreffers minder vaak gepasseerd dan elk ander land. Echt nauwkeurig uitverdedigen zit er bij Costa Rica echter niet in, want dat lukte slechts in 77% van de gevallen, waarmee ze ergens onderaan bungelen.

Van de vier overgebleven landen is Nederland ook hier het beste. 58 keer werd er een poging tot uitverdedigen gedaan, slechts vijf keer lukte dit niet. Dat betekent een succespercentage van 92%, wat alleen door België (95%) en Kroatië (100%) beter werd gedaan.

Als we kijken naar het aantal geslaagde tackles doet Duitsland het het beste van de halve finalisten, 84% van de tackles leveren succes op. Nederland volgt op de tweede plek, maar wel op grote afstand: 72,5%. Met 82 geslaagde tackles gaat Brazilië voorop, maar zij hadden daar wel 117 pogingen voor nodig. Ondanks het lage aantal tegentreffers tackelen de Costa Ricanen erg matig: Slechts 39 van de 104 keer slaagde een poging.

Brazilië en Costa Rica gaan met tien gele kaarten aan de 'leiding' in dat klassement. Vooral Duitsland speelt 'fair', met slechts vier keer geel in vijf wedstrijden. Met 96 begane overtredingen is duidelijk dat Brazilië de hardste ploeg is van allemaal. Costa Rica volgt, terwijl Nederland met 91 stuks de derde plek deelt met Colombia. Argentinië (54) en Duitsland (57) hebben de minste overtredingen nodig gehad voor het bereiken van de halve finales.

Opvallend is dat Nederland van alle kwartfinalisten de minste overtredingen tegen heeft gehad, slechts 58 keer in vijf wedstrijden. Ook België met 60 werd niet bijzonder hard aangepakt. Waar Brazilië de meeste overtredingen begaat, krijgen ze er ook het meest tegen, 95 in totaal. 

Aan de statistieken valt tevens te zien waar het zwakke punt van de Brazilianen lijkt te liggen: De passing. Slechts 73% van de 2471 passes kwam bij de beoogde medespeler aan, veruit het laagste percentage van de halve finalisten. Nederland doet het met 77% beter, Argentinië (79%) en Duitsland (82%) zijn het meest succesvol. Ook in absolute getallen passen de Duitsers veruit het meest: Maar liefst 3577 keer, bijna vijfhonderd keer meer dan nummer twee Argentinië.