Eetwedstrijd wordt Amerikaan fataal

Overdaad schaadt, luidt het spreekwoord. Deze oude wijsheid kwam te laat voor een Amerikaanse man die in South Dakota meedeed aan een eetwedstrijd, waarbij het doel was zoveel mogelijk hotdogs naar binnen te werken. Tijdens de schranspartij stikte hij in een van de vette worstenbroodjes. Hij overleed later in het ziekenhuis.

Omstanders en ambulancepersoneel probeerden het leven van de 47-jarige Walter Eagle Tail nog te redden, maar hulp mocht niet meer baten. "Waarschijnlijk kwam het eten in zijn keel klem te zitten en konden de hulpdiensten het er niet meer uit krijgen", aldus sheriff van Custer Rick Wheeler. "Het gebeurde allemaal in een paar minuten."

De Kamer van Koophandel van Custer die het evenement had gesponsord zegde na het fatale incident een tweede eetwedstrijd, ditmaal met taarten, uit voorzorg af. Ondertussen worden voorbereidingen getroffen voor de begrafenis van Eagle Tail, die door vrienden werd omschreven als een 'levensgenieter'.

Eetwedstrijden zijn populair in de Verenigde Staten rond 4 juli, de dag waarop Amerikanen hun onafhankelijkheid vieren. In New York wist Joey 'Jaws' Chestnut in tien minuten maar liefst 61 hotdogs weg te werken. Dat is acht minder dan het record dat de schrokop een jaar eerder op zijn naam schreef.