Geen jeugd-tbs meer voor moord op meisje

Een tiener heeft dinsdag in hoger beroep een lichtere straf gekregen voor de moord op de 17-jarige Sehriban Akpinar in Rotterdam in augustus 2012. De jongen kreeg eerder jeugd-tbs opgelegd, maar dat is vervangen door een 'gedragsbeïnvloedende maatregel', wat een training of behandeling inhoudt. Wel kreeg hij een langere celstraf.

Akpinar werd in augustus 2012 dood gevonden in de bosjes langs de Horvathweg in Rotterdam. Het plan van de drie daders, twee van 14 en een van 15 jaar, was volgens het hof dat een van hen seks met haar zou hebben, ze haar telefoons zouden stelen en haar daarna zouden doden. Het meisje werd door messteken om het leven gebracht en inderdaad beroofd van haar telefoons, maar van seks kwam het niet.

De verdachte krijgt geen jeugd-tbs opgelegd van het gerechtshof in Den Haag, omdat dat volgens deskundigen niet nodig is. Een PIJ-maatregel, zoals jeugd-tbs eigenlijk heet, duurt tussen de drie en zeven jaar en kan daarna in 'gewoon' tbs worden omgezet. Het hof gaf hem wel de maximale straf voor 14-jarigen van een jaar jeugddetentie. Eerder kreeg hij van de rechtbank in Rotterdam nog tien maanden cel.

Een andere verdachte is door het hof schuldig bevonden aan een fatale diefstal met geweld. Hij kreeg een jaar jeugddetentie waarvan twee maanden voorwaardelijk en begeleiding door jeugdreclassering opgelegd. Het hof heeft deze jongen vrijgesproken van moord. De straf voor deze verdachte is vrijwel hetzelfde gebleven, hoewel de rechtbank hem eerder ook een zogenoemde familie-therapeutische behandeling oplegde. Die hebben de jongen en zijn ouders inmiddels afgerond, en daarom heeft het hof besloten de jongen die niet meer op te leggen.

De hoofdverdachte in deze zaak was niet in beroep gegaan. De oudste van de drie jongens werd door de rechtbank schuldig bevonden aan moord en kreeg de maximale straf van een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs opgelegd.