Steeds meer Nederlanders geloven in wereldtitel

Het vertrouwen onder Nederlanders in de eerste wereldtitel voor Oranje neemt met de dag toe. Na de kwartfinale tegen Costa Rica verwacht 36 procent van de ondervraagden dat onder leiding van Louis van Gaal de cup mee naar huis wordt genomen, blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Voor aanvang van het toernooi geloofde slechts zes procent in een goede afloop.

Na de klinkende zege op Spanje nam het optimisme toe en die trend zette zich daarna voort. Na afloop van de groepsfase dacht twintig procent dat Nederland het WK ging winnen, dat aantal groeide na de zege in de tweede ronde op Mexico naar 29 procent. Nu denkt maar liefst 63 procent van de ondervraagden dat Nederland in ieder geval ten koste van Argentinië de finale gaat halen.

Mocht Nederland naast de wereldtitel grijpen, rekenen de meeste mensen op succes voor Duitsland (32 procent). Het vertrouwen in Brazilië (16 procent) en Argentinië (4 procent) is aanmerkelijk kleiner.

Louis van Gaal en Arjen Robben kunnen op de meeste waardering rekenen. Van Gaal kreeg voor zijn coaching in de wedstrijd tegen Costa Rica een rapportcijfer van 8,3. Dat is de hoogste score voor een bondscoach sinds het EK van 2004. Arjen Robben werd in alle duels van Oranje aangewezen als beste speler.

Bijna iedereen wil woensdag met eigen ogen zien of Nederland de verwachtingen waar kan maken. Slechts twee procent geeft aan niet in te schakelen. Bijna acht op de tien mensen bekijken de wedstrijd thuis, al dan niet met vrienden. Dertien procent ziet de halve finale het liefst in een café of buiten op een groot scherm.