Witte Huis zwijgt over Duitse spionagekwestie

Het Witte Huis is op de hoogte van het feit dat een 31-jarige Duitser is opgepakt omdat hij zou hebben gespioneerd voor de Verenigde Staten. Woordvoerder Josh Earnest wilde echter niet zeggen of de berichten kloppen. "Dit is een zaak voor de inlichtingendiensten, het is een zaak die onderzocht wordt door de Duitse justitie, dus ik ben niet in de positie hier op te reageren", aldus Earnest.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei eerder maandag dat als de berichten waar blijken te zijn dit haaks staat op het vertrouwen tussen beide landen. Earnest zei gevraagd naar een reactie dat de betrekkingen met Duitsland hoog worden aangeslagen door de Amerikaanse regering om een veelheid aan redenen. "Er is ons veel aan gelegen om deze kwestie met de Duitsers op gepaste wijze op te lossen."

De 31-jarige Duitser werd woensdag aangehouden. Hij zou de VS informatie hebben doorgespeeld over het Duitse onderzoek naar de spionagepraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Het Witte Huis heeft vooralsnog niet op de kwestie gereageerd.