Derksen gaat los op Van der Gijp

Johan Derksen vindt dat René van der Gijp juist het probleem is van het RTL-programma VI Oranje. "Sinds zijn terugkeer heb ik sterk de indruk dat hij voor de uitzending antidepressiva slikt. Dan wordt hij hyper en schreeuwt en giert hij er anderhalf uur lustig op los", schrijft de voetbaljournalist in zijn column voor het blad Voetbal International die circuleert op internet.

Derksen reageert op een interview met Van der Gijp dat zaterdag verscheen in Trouw. Van der Gijp zei hierin onder meer dat het lijkt alsof Derksen het belangrijker vindt om geld te verdienen dan plezier te beleven aan het maken van het programma. Ook zei Van der Gijp met RTL in conclaaf te willen gaan omdat hij VI Oranje anders wil aanpakken. "René vindt het allemaal niets, spreekt ons er niet op aan, maar legt zijn klacht meteen bij de directie neer. Dergelijk gedrag komt de sfeer niet ten goede", reageert Derksen.

Hoewel de professionele mopperkont naar eigen zeggen nooit boos kan worden op Van der Gijp, baalt hij er wel van dat met de 'kale lachebek' niet te discussiëren valt. "René profileert zich als een orakel en duldt geen discussie of tegenspraak, van enige chemie is geen sprake meer", vervolgt Derksen zijn tirade. "De lach was vroeger zijn wapen, dat beheerste hij als de beste. Met zijn ellenlange tirades en zijn neplach is hij intussen een karikatuur van zichzelf. Maar uitgerekend hij gaat nu een bom onder het programma leggen. En ik kan nog steeds niet boos op hem worden."

Of Van der Gijp ook daadwerkelijk rond de tafel met RTL gaat, is niet duidelijk. De zender wil geen uitspraken doen naar aanleiding van het artikel in Trouw. Voetbal International laat op zijn beurt weten dat Derksen in zijn column inderdaad reageert op het interview, maar wil niet bevestigen of het stuk de column is die dinsdag in het blad verschijnt.

Update 21:52
René van der Gijp en Johan Derksen hebben geen zin om met elkaar rond de tafel te gaan om hun ruzie uit te praten. "Waarom zou ik dat doen? Ik zit liever met mensen aan tafel die ik aardig vind", zegt Van der Gijp maandag in VI Oranje. Beide heren beschuldigden elkaar ervan 'het probleem' van het RTL-programma te zijn.

"Daar geef ik René gelijk in. We hebben bij elkaar gezeten en daar kom je niet uit. Iedereen heeft zijn eigen standpunt en denkbeeld", vult Derksen aan. Wel vindt de mopperkont dat de ruzie een 'storm in een glas water is'. "René en ik kennen elkaar al veertig jaar en het is de eerste keer dat we botsen."

Ook Van der Gijp vindt dat overtrokken is gereageerd. Wel kan de ruzie hem weinig schelen. "Wat moet ik er verder mee? Ik zit ermee aan tafel en verder vind ik er niks van. Het interesseert me echt geen zak." Presentator Wilfred Genee is niet te spreken over de houding van zijn collega's. "Ga gewoon heel volwassen met elkaar om de tafel."

Van der Gijp begon zaterdag met moddergooien. De grapjas zei in een interview met Trouw onder meer dat het lijkt alsof Derksen geen plezier meer heeft in VI Oranje en met RTL te willen praten over de toekomst van het programma. Derksen haalde vervolgens in zijn column in Voetbal International, die dinsdag verschijnt, uit naar Van der Gijp. Zo noemde hij hem een 'karikatuur van zichzelf'.

RTL liet maandag in een verklaring weten zich geen zorgen te maken over de toekomst van VI Oranje. "René, Johan en Wilfred zijn karakters die ook elkaar niet sparen, maar dat tegelijkertijd prima van elkaar kunnen hebben. Veel mensen schrikken daarvan, maar ik begin me juist pas zorgen te maken wanneer ze wat dat betreft op hun lauweren zouden rusten", aldus Marco Louwerens, programmadirecteur van RTL 7. "We zijn nu al in gesprek over komend seizoen en die brainstormsessies verlopen uitstekend."