Bussemaker roept vmbo'ers op verder te leren

Vmbo'ers die geslaagd zijn voor hun eindexamen moeten niet vergeten zich in te schrijven voor een vervolgopleiding. Dat is de strekking van een boodschap die tienduizenden vmbo'ers deze week ontvangen van minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) en haar staatssecretaris Sander Dekker (VVD).

Met een vervolgopleiding maken vmbo'ers twee keer zo veel kans op een baan, schrijft Bussemaker in de boodschap. Op dit moment komt het volgens beide bewindspersonen nog te vaak voor dat jongeren zich vergeten in te schrijven voor een vervolgopleiding. "Het is belangrijk dat jongeren zich bewust zijn dat verder leren loont," aldus Bussemaker. "We moeten daarom alles op alles blijven zetten om ook hen bij de les te houden."

Hoewel de schooluitval afgelopen jaar daalde van 7,6 naar 6,2 procent, vielen toch zo'n 9500 jongeren af bij de overstap van de middelbare school naar het mbo. Samen met staatssecretaris Dekker maakt Bussemaker daarom extra werk van de aanpak van schooluitval. Decanen en leerplichtambtenaren moedigen jongeren in het vmbo inmiddels meer aan zich in te schrijven voor een vervolgopleiding in het mbo.

De felicitatiekaart met de oproep valt dinsdag in de bus bij vmbo'ers die hun diploma hebben gehaald.