Activisten vast voor besmeuren gevel Microsoft

Ruim twintig actievoerders van Milieudefensie zijn maandag aangehouden nadat ze het hoofdkantoor van Microsoft Nederland in Hoofddorp hadden besmeurd. De 24 activisten protesteerden tegen de tinwinning van het computerbedrijf, laat de milieuorganisatie maandag weten. De marechaussee bevestigt de aanhoudingen.

Milieudefensie kwam tot de actie met de naam 'vuile handen' omdat Microsoft volgens de activisten te weinig doet om de negatieve effecten van de tinwinning op het Indonesische eiland Bangka tegen te gaan. Op de gevel zijn rond en op het logo van Microsoft handjes te zien.

"Microsoft heeft geen toezeggingen gedaan om zich in te zetten voor duurzame tin", licht een woordvoerder toe. "We hebben geprobeerd hen om de tafel te krijgen, maar dat lukte steeds niet. Ze moesten zich uitspreken en dat was voor ons het punt om actie te voeren."

Volgens Milieudefensie heeft Microsoft geen oog voor de slechte arbeidsomstandigheden in de tinmijnbouw en houdt het techbedrijf geen rekening met milieuschade. "Het eiland wordt verwoest en jaarlijks vallen tientallen doden", aldus de woordvoerder. Tin wordt gebruikt in tablets, telefoons en laptops. Op Bangka wordt ongeveer een derde van de totale hoeveelheid tin ter wereld gewonnen.

De actievoerders zitten maandagmiddag nog vast op Schiphol.