Miljoenen voor spoorlijn Groningen-Bremen

Het rijk wil zeventien miljoen euro bijdragen aan een spoorverbinding tussen Groningen en het Duitse Leer en Bremen. Dat heeft staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) maandag bekendgemaakt.

Met de spoorlijn, waarin de provincie 85 miljoen euro investeert, willen rijk en provincie bevorderen dat inwoners vaker over de grens trekken om te studeren, werken en recreëren. De reistijd wordt tot minder dan twee uur verkort. "Door de reistijd te verkorten, brengen we Groningen en de Duitse steden dichter bij elkaar," aldus Mansveld.

Om aanspraak te kunnen maken op het geld moet de provincie voor 1 juli 2016 aan een reeks voorwaarden voldoen. Zo moet de provincie verschillende varianten van de spoorlijn onder de loep nemen. Ook moet worden onderzocht hoe de kosten tussen Nederland en Duitsland kunnen worden verdeeld. Mansveld heeft toegezegd de provincie te helpen bij het vinden van financiering in Duitsland.

Gedeputeerde Mark Boumans uit Groningen is tevreden met het geld dat het ministerie wil vrijmaken voor de spoorlijn. "Een investering in deze verbinding geeft een enorme impuls aan beide regio's en in het verlengde daarvan een goede verbinding tussen de metropolen Amsterdam en Hamburg."