Thuiszorgbedrijf TSN voorziet massaontslag

Bij thuiszorgorganisatie TSN dreigt een 'sociaal slagveld' als de Eerste Kamer instemt met het overhevelen van de thuiszorg naar gemeenten. Daarvoor waarschuwt directeur Zion Jongstra maandag, een dag voor de stemming. Jongstra verwacht dat de wetswijziging leidt tot een 'forse personele krimp' bij zijn bedrijf, dat zo'n twintigduizend medewerkers heeft.

"Gemeenten worden straks verantwoordelijk voor thuiszorg, maar zijn daar totaal niet op voorbereid", zo stelt de TSN-directeur in een brief naar de medewerkers. "De regering wil de zorg en het budgetbeheer klakkeloos over de schutting gooien. Ze kan zo een bezuiniging inboeken, maar heeft werkelijk geen idee wat dit betekent voor de kwaliteit van de thuiszorg."

Jongstra denkt dat de gevolgen van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), waarover de senaat dinsdag stemt, 'schrijnend' zijn. Hij houdt rekening met de 'meest ingrijpende reorganisatie uit de geschiedenis'. "Wij moeten dan afscheid nemen van enkele duizenden medewerkers", stelt hij. "Tijdelijke contracten verlengen wij dan sowieso niet."

TSN is niet de enige die zijn zorgen uit over het overhevelen van de huishoudelijke zorg, dat gepaard gaat met flinke bezuinigingen op thuishulpen. Werkgeversorganisatie Actiz liet vorige maand al weten te verwachten dat de komende anderhalf jaar zo'n 55 duizend werknemers in de zorg hun baan verliezen.

Abvakabo FNV verwacht zelfs dat ongeveer honderdduizend thuiszorgers hun baan verliezen als gevolg van de nieuwe wet. Volgens staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn (PvdA) liggen die schattingen echter te hoog. Hij verwacht dat tot eind 2015 zo'n zestienduizend voltijdbanen in de zorg verdwijnen. Het gaat daarbij om banen in de hele zorgsector, maar het zwaartepunt ligt volgens hem wel in de huishoudelijke hulp.