WK vandaag - dinsdag 8 juli

Het WK voetbal nadert zijn einde. Na twee dagen van rust staat vandaag de eerste halve finale op de planning. Het thuisland Brazilië zal samen met Duitsland gaan uitmaken wie er zondag in de finale staat.

Programma

Tijd Thuis Uit Stad
22.00 Brazilië Duitsland Belo Horizonte


Brazilië

Bij de Brazilianen ging het na de kwartfinale tegen Colombia maar over een persoon; Neymar. De sterspeler kreeg tijdens het duel een knietje van Juan Zuñiga in zijn rug en brak daarbij een rugwervel. De topscorer van de Brazilianen zag daarmee zijn droom in duigen gaan en de supporters waren in rouw gedompeld. 

De Brazilanen kenden al een moeizaam toernooi tot dusver en hoopten op enkele opvliegingen van hun wereldster, die er al vier wist te scoren tijdens dit toernooi. Nu zullen ze het moeten doen met Willian, die tot dusver slechts twee doelpunten wist te maken in het shirt van de Goddelijke Kanaries. Daarnaast wordt ook aanvoerder Thiago Silva node gemist in de halve finale. Hij kreeg in het duel tegen Colombia zijn tweede gele kaart van het toernooi en is derhalve geschorst. 

Dat Brazilië ondanks het matige spel in de halve finale staat, is te danken aan een portie geluk en ook enkele arbitrale dwalingen. Geluk kende de ploeg in de achtste finale tegen Chili; waar Mauricio Pinilla in de slotseconden van de verlenging op de lat schoot en daardoor de Brazilianen bespaarden voor een vroege aftocht. Ook de arbiters hielpen tot nu toe aardig mee, na enkele foute beslissingen gingen ze ook de kwartfinale in de fout ten faveure van de Brazilianen. Zo viel de 2-0 van David Luiz uit een vrije trap die nooit gegeven mocht worden en werd even daarvoor een goal van Colombia afgekeurd wegens vermeend buitenspel.

David Luiz uitzinnig van vreugde na zijn 2-0 tegen Colombia. (PRO SHOTS/Action Images)

De vraag is in hoeverre het gemis van Neymar en Silva opgevangen kan worden door de thuisploeg, die in Duitsland een erg stugge opponent treffen. Wellicht hopen ze weer op wat 'goede' beslissingen van de Mexicaanse arbiter Rodriguez, maar al met al zal het een lastig verhaal worden voor de Zuid-Amerikanen.

Uitslagen op weg naar halve finale

Wedstrijd Thuis Uit Uitslag
Groepsfase Brazilië Kroatië 3-1
Groepsfase Brazilië Mexico 0-0
Groepsfase Kameroen Brazilië 1-4
Achtste finale Brazilië* Chili 1-1  
Kwartfinale Brazilië Colombia 2-1

* = door na strafschoppen

Duitsland

Duitsland kende een flitsende start op het WK met een 4-0 zege op Portugal. Afgaande op de duels daarna lijkt het echter erop dat deze wedstrijd, mede door het rood voor de Portugees Pepe, een vertekend beeld heeft gegeven. Na deze zege werd er nipt gelijkgespeeld tegen Ghana en werd de laatste groepsduel tegen de VS gewonnen.

In de achtste finale kende de ploeg nog meer moeite met Algerije, dat pas na verlengingen met 2-1 naar huis werd gestuurd. De kwartfinale tegen Frankrijk was al iets beter, maar de 0-1 zege was dan niet overtuigend te noemen. De Duitsers missen dit toernooi een echte sterspeler. Het zegt misschien al genoeg dat verdediger Mats Hummels als beste speler wordt ingeschaald tijdens dit WK. Misschien is dat wel de sterkte van de Duitsers tijdens dit WK; een echte ploeg, zonder uitblinkers.

Mats Hummels na zijn doelpunt tegen Frankrijk. (PRO SHOTS/Action Images)

Duitsland kent minder personele problemen richting het duel van vanavond dan Brazilië. Voor vrijdag hadden zeven spelers nog last van griepverschijnselen, maar dat lijkt nu uit de lucht te zijn. Desondanks blijven de Duitsers op hun hoede voor de Brazilianen; "Natuurlijk missen ze Neymar, maar vaak komen er ook krachten vrij als zo'n belangrijke speler wegvalt. Wij weten zeker dat Brazilië heel sterk voor de dag zal komen", zei speler Bastian Schweinsteiger op een persconferentie.

Uitslagen op weg naar halve finale

Wedstrijd Thuis Uit Uitslag
Groepsfase Duitsland Portugal 4-0
Groepsfase Duitsland Ghana 2-2
Groepsfase Verenigde Staten Duitsland 0-1
Achtste finale Duitsland* Algarije 2-1  
Kwartfinale Frankrijk Duitsland 0-1

* = door na verlenging

Onderlinge resultaten

Opvallend genoeg staat Brazilië in onderlinge duels ruim voor tegen Duitsland. Van de 21 duels werden er 12 gewonnen door de Brazilianen. Duitsland wist vier duels te winnen, waardonder het laaste duel dat in 2011 werd gespeeld (3-2). Brazilië won alle ontmoetingen die op een toernooi werden gespeeld; 1 op de Gold Cup in 1991, twee ontmoetingen op de Confederations Cup (1999 en 2005) en de enige ontmoeting op het Wereldkampioenschap.

In 2002 werd dat duel gespeeld in de finale. Man van de wedstrijd was Ronaldo, die Oliver Kahn twee keer wist te passeren. De beste keeper van het toernooi ging in de finale een keer opzichtig in de fout en stelde daarmee Ronaldo in staat de 1-0 te maken. Even later scoorde de gedeeld topscorer op het WK aller tijden ook de 2-0 en gaf Brazilië daarmee de vijfde wereldtitel. Trainer aan de Braziliaanse zijde was Luiz Felipe Scolari, die momenteel opnieuw de coach is van de thuisploeg.


Beelden van de finale van 2002. (Bron: YouTube)

Opmerkelijk

Bij de wedstrijd Brazilië - Duitsland staan twee van de meest succesvolle landen ooit op een wereldkampioenschap tegenover elkaar. Van de 19 wereldtitels gingen er 8 naar Brazilie (5) en (West-)Duitsland (3). In totaal eindigden beide landen in totaal 20 keer op het podium van het WK en wisten beide landen zeven keer de finale te bereiken. De Brazilianen deden aan alle 19 de voorgaande WK's mee en Duitsland volgt ze op de hielen met 17 WK's.

De Duitsers en Brazilianen zijn de twee enige ploegen die meer dan 100 duels op een WK speelden. Duitsland zal vanavond aan zijn 105e WK-duel beginnen, terwijl voor Brazilië de teller op 103 zal komen te staan. Beide landen leveren ook de topscorer aller tijden op het WK; zowel Ronaldo als Miroslav Klose scoorden tot dusver 15 keer op een WK eindronde. De Duitser heeft zowel vanavond als zaterdag of zondag de kans om dit record nog te verbeteren, aangezien hij op dit WK nog actief is.

Klose heeft zelf nog een ander record in handen. Hij is sinds afgelopen vrijdag de enige speler die vier eindrondes bij de top vier wist te eindigden. Hij kan daar mogelijk nog vier eindrondes op het podium van maken, als Duitsland bij de eerste drie weet te eindigen.