Mogelijk duizenden spookjongeren in Amsterdam

In het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West wonen mogelijk duizenden jongeren tussen de 18 en 26 jaar die zich hebben laten uitschrijven bij de gemeente om zo van deurwaarders en justitie af te komen. In een rapport dat het stadsdeel heeft laten opstellen lopen de schattingen uiteen van vierhonderd tot meer dan 2900. Het rapport is zaterdag online gezet door RTL Nieuws.

Ook in steden als Rotterdam, Utrecht en Zoetermeer proberen probleemjongeren de autoriteiten te ontlopen door zich uit te schrijven, concludeert het nieuwsprogramma uit een rondgang. De problemen rond zogenoemde spookjongeren bestaan al langer, maar er is nog weinig bekend over hoeveel er zijn.

Uit eerdere onderzoeken kan volgens het rapport worden geconcludeerd dat het totale aantal spookjongeren voor heel Nederland tussen de honderdduizend en tweehonderdduizend ligt. Door de economische crisis is het aantal de laatste jaren gestegen.

Ouders schrijven hun kinderen onder meer uit omdat ze bijvoorbeeld worden verdacht van een misdrijf en de ouders steeds de politie aan de deur krijgen. Een andere reden kan zijn dat ze niet willen opdraaien voor de schulden van hun kind. Verder kunnen ouders gekort worden op hun huurtoeslag als het kind 18 wordt en een inkomen heeft.

Soms blijven uitgeschreven jongeren wel bij hun ouders wonen, maar het komt ook voor dat ze het huis verlaten en bij vrienden en familie slapen. De jongeren en hun ouders zouden de gevolgen van een uitschrijving vaak niet overzien. Zo is een adres nodig om een bankrekening te openen.

Uitschrijvingen die ontstaan uit financiële en sociale nood zouden vaak voortkomen uit gebrek aan kennis. Daarom raadt het rapport aan heldere voorlichting te geven aan ouders die hun kind willen uitschrijven. Ook zou informatie moeten worden gegeven over de gevolgen die een onterechte uitschrijving voor hun kinderen kan hebben.