Duitse minister schrijft brief vol taalfouten

Drie typefouten, drie interpunctiefouten en nog eens vier grammaticafouten. Dat zijn de missers die de Duitse Onderwijsminister Johanna Wanka maakte in een brief aan de Onderwijscommissie en Financiële commissie. Met een rode pen heeft de krant Die Welt de fouten gecorrigeerd.

De brief ging over een nieuwe onderwijswet, wat de fouten in de tekst des te pijnlijker maakt. Fouten als 'Gymansien' in plaats van 'Gymnasien' en 'planwirtschaftlkchen' in plaats van 'planwirtschaftlichen' zouden zelfs door de spellingcontrole moeten worden opgemerkt.

Volgens het ministerie heeft Wanka de brief op het laatste moment op haar mobieltje nog bewerkt. Daarna heeft niemand er meer naar gekeken. "Op het ministerie werken ook maar mensen", zei de woordvoerder van de minister. "Maar we ergeren ons er natuurlijk wel aan."

Het is niet de eerste keer dat een Duitse minister van Onderwijs in de schijnwerpers komt te staan. In februari vorig jaar trad Wanka's voorganger Annette Schavan af omdat ze plagiaat zou hebben gepleegd in het proefschrift waarop ze was gepromoveerd.

Duitse minister schrijft brief vol taalfouten
Duitse minister schrijft brief vol taalfouten (Foto: ANP)