Drenthe wil groot wild in natuurgebieden

De provincie Drenthe wil groot wild in haar natuurgebieden laten rondlopen. Daarom stopt de provincie met het afschieten van bijvoorbeeld edelherten en damherten die de provincie op eigen houtje weten te bereiken. Ook krijgen particuliere beheerders van natuurgebieden in een plan van Gedeputeerde Staten de mogelijkheid om groot wild uit te zetten, bevestigt gedeputeerde Rein Munniksma (PvdA) woensdag.

Voordat iemand groot wild mag uitzetten, moet hij wel laten onderzoeken welke effecten het uitzetten van een bepaald soort in zijn gebied heeft. "Het moet niet zo zijn dat iemand wel de lusten heeft en niet de lasten. Hij moet dus een plan hebben om de dieren binnen zijn eigen gebied te houden en ook moet duidelijk zijn hoe groot de kans is dat landbouwers in de regio schade lijden door deze dieren. Verder moet duidelijk zijn hoe landbouwers bij eventuele schade worden gecompenseerd", zegt Munniksma.

De gedeputeerde stelt dat de deur niet wagenwijd open gaat voor groot wild, maar op een verantwoorde manier niet angstvallig dicht wordt gehouden. "Het mag duidelijk zijn dat jacht nodig blijft om de populaties in toom te houden. We kennen allemaal de situatie rond ganzen, daar zijn soms draconische maatregelen nodig om de schade die zij veroorzaken terug te brengen. Daar zitten wij niet om te springen."

Het introduceren van groot wild in Drenthe kan volgens Munniksma goed uitpakken voor het toerisme en de economie van de provincie. Momenteel worden volgens hem de voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Als de plannen doorgaan, verwacht Munniksma op korte termijn een aanvraag van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, de beheerders van het Drents-Friese Wold, voor het uitzetten van groot wild.

Het plan moet ook duidelijk maken hoe de provincie moet handelen als de wolf zich er laat zien. "Die zit nu niet ver over de grens in Duitsland. Je mag wolven niet afschieten dus moet je wel weten hoe te handelen als ze er straks zijn", zegt Munniksma. Dieren die van nature niet in Drenthe thuishoren, mogen er straks ook niet worden uitgezet. "Het uitzetten van apen is bijvoorbeeld geen optie."