Uitspraak over Zwarte Piet 'historisch'

De uitspraak die de Amsterdamse rechtbank donderdag deed over het discriminerende karakter van Zwarte Piet en de intocht van Sinterklaas in Amsterdam is 'historisch'. Dat heeft activist en kunstenaar Quinsy Gario op Radio 1 gezegd.

"Yes, we gaan ervoor, dit is het. Vandaag is historisch", zei hij op de vraag wat hij van het oordeel van de rechters vindt. Gario was met zes andere bezwaarmakers, onder wie documentairemaakster Sunny Bergman, verwikkeld in een rechtszaak met de gemeente Amsterdam over Zwarte Piet.

De zaak ging over de vraag of burgemeester Eberhard van der Laan een 'zorgvuldige afweging van belangen' heeft gemaakt toen hij vorig jaar, ondanks protesten tegen Zwarte Piet, besloot een vergunning af te geven voor de intocht van Sinterklaas in de hoofdstad.

De rechtbank oordeelde dat Van der Laan niet zorgvuldig heeft gehandeld. Hij heeft nagelaten zijn besluit te toetsen aan het mensenrechtenverdrag van de Verenigde Naties. De burgemeester moet daarom opnieuw een afweging maken en binnen zes weken met een besluit komen.

Bergman zei op Radio 1 dat de burgemeester het oordeel van de rechtbank 'moeilijk naast zich neer kan leggen'. "Maar het zou natuurlijk wel kunnen dat hij zegt dat het belang van zwarte burgers minder zwaar weegt dan het belang van het in stand houden van de traditie."

De documentairemaakster was donderdagochtend bij de uitspraak aanwezig en was naar eigen zeggen heel emotioneel. "Ik zat helemaal te huilen daar. Ik ben echt een sentimentele dweil. Op een gegeven moment dacht ik: dit gaat helemaal fout", aldus Bergman.

Uiteindelijk kwam het echter goed voor de groep bezwaarmakers en werden ze in het gelijk gesteld door de rechtbank. "Iedereen is blij. We zitten nu samen op het terras om het te vieren", zei Bergman.

Gario is ook blij met de uitspraak, maar vindt wel dat de rechtbank een fout heeft gemaakt. "Ze plaatsen het weer als een privéprobleem terwijl dit een heel groot en structureel probleem is", zei hij. De kunstenaar zit binnenkort met de gemeente aan tafel om te praten over het karakter van de intocht van de Sint van dit jaar.

Hij wilde daar echter niet veel over kwijt. "We moeten nadenken over de koloniale context en of we een figuur als Zwarte Piet wel nodig hebben. We moeten dit samen aanpakken." Bergman, die werkt aan een documentaire over de discussie rond Zwarte Piet, ziet een oplossing in gekleurde pieten of pieten met enkel wat vegen roet. "De uitspraak zal er in ieder geval voor zorgen dat de gesprekken en de situatie serieuzer worden genomen", besloot Gario.