Curaçao kampt met tekort aan muntgeld

Inwoners en toeristen moeten hun kleingeld uitgeven op Curaçao. Dat vraagt de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten in een dringende oproep aan de consument. De oproep geldt niet voor Sint Maarten omdat dat eiland in de winkels de Amerikaanse dollar gebruikt.

Het tekort aan kleingeld is zo groot, dat winkeliers hun klanten nauwelijks wisselgeld kunnen geven. Begin dit jaar meldde de Centrale Bank ook al een tekort. Daarop werd extra muntgeld besteld, maar door een tekort aan ongeslagen muntplaatjes, de zogenoemde rondellen, liet dat even op zich wachten. De bestelling is inmiddels aangekomen en in omloop gebracht, maar het tekort aan muntgeld is er niet minder door geworden.

De schaarste aan muntgeld is in eerste instantie het gevolg van een nieuw bankstatuut dat in werking trad na de ontmanteling van de Nederlandse Antillen in 2010. Curaçao en Sint Maarten werden toen net als Aruba autonoom, maar kregen wel een gezamenlijke centrale bank. Die werd belast met de uitgifte van de nieuwe munt, de Caribische gulden. Politiek gesteggel leidde tot uitstel van de nieuwe munt, waardoor de twee eilanden nog steeds de oude Antilliaanse gulden gebruiken in het betalingsverkeer.

Maar het recht op uitgifte van die munt, inclusief de naam Nederlandse Antillen en beeltenis van Beatrix en Willem-Alexander ligt bij het Muntfonds van het voormalige land Nederlandse Antillen, dat na 2010 geen muntgeld meer mocht uitgeven. Die problemen zijn nu opgelost, maar veroorzaakten wel een enorme achterstand in uitgifte van kleingeld.

De Centrale Bank denkt nu dat consumenten wisselgeld oppotten en zodoende uit de omloop houden. Volgens berekeningen van de bank zou er met de nieuwe munten in roulatie een voldoende grote fysieke voorraad aan munten moeten zijn, maar dat is niet het geval.

Met de oproep aan de consument hoopt de bank de zomermaanden te kunnen overbruggen, zodat ook de toerist wisselgeld krijgt bij zijn aankopen.

De Antilliaanse gulden is de munteenheid van Curaçao en Sint Maarten. Tot 1986 werd deze munteenheid ook gebruikt op Aruba en tot 1 januari 2011 ook op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De munt is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar tegen een koers van 1,79 gulden op 1 dollar; De gulden is momenteel 41 eurocent waard.