'Kortere werkweek 60-plusser'

Werknemers van 60 jaar en ouder moeten een kortere werkweek krijgen, zodat er meer werk overblijft voor jongeren. Dat is een van de voorstellen uit het banenplan dat woensdag is gepresenteerd door de vakcentrales FNV, CNV en VCP. De bonden doen naar eigen zeggen 58 'concrete' voorstellen om de werkloosheid terug te dringen.

De centrales stellen naast de kortere werkweek ook voor de belasting op arbeid te verlagen en de arbeidskorting te verhogen om lagere inkomens meer lucht te geven. De bonden willen bovendien dat de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd vanaf 2016 wordt geschrapt. Dat gaat namelijk ten kosten van banen voor jongeren.

De plannen kunnen volgens de bonden worden gefinancierd doordat het begrotingstekort naar verwachting in 2015 ruim lager uitvalt dan de Europese norm van drie procent. Ook pleiten ze voor lastenverzwaring op andere gebieden dan arbeid.

Zo stellen ze voor de vennootschapsbelasting te verhogen, net als de belasting op hoge vermogens. Ook moeten fossiele brandstoffen en grondstoffen zwaarder worden belast. Dat moet bovendien bijdragen aan de vergroening van het belastingstelsel.

De vakcentrales willen dat de aanpak van de werkloosheid prioriteit nummer één wordt van het kabinet. "Wij willen maatregelen die werk gaan scheppen, werk eerlijker verdelen en de werking van de arbeidsmarkt verbeteren", schrijven ze in het plan.

De bonden streven ernaar in 2020 nog maar vierhonderdduizend werklozen te hebben. Nu zijn dat er driehonderdduizend meer.