Meer files in tweede kwartaal

Weggebruikers stonden in het tweede kwartaal van dit jaar vaker in de file. De filezwaarte, de lengte keer de duur van de files, steeg met drie procent ten opzichte van vorig voorjaar. Dat meldt de ANWB woensdag, die de stijging opvallend noemt na een lange periode van daling.

Vooral tijdens de avondspits en in de weekeindes was het een stuk drukker op de weg. Het aantal files nam daarin toe met tien procent. Daarentegen stroomde het verkeer tijdens de ochtendspits veel beter door.

De drukte nam niet overal in het land toe. Vooral op de snelwegen in de regio Amsterdam en in het zuiden van het land werd het met een stijging van acht procent flink drukker. In de regio Rotterdam en in het midden van het land stonden weggebruikers juist minder vaak vast.

De grootste knelpunten liggen in de ochtendspits op de wegen naar Amsterdam. Met de openstelling van de vernieuwde Coentunnel deze maand verbetert de doorstroming, verwacht de ANWB. In de avondspits liggen de grootste knelpunten op de wegen in de regio Rotterdam.