Bos erkent rekenfout Balkenende-4

Bij de formatie van het kabinet-Balkenende 4 is een rekenfout gemaakt waardoor Wouter Bos (PvdA) zich als kersvers minister van Financiën in 2007 geconfronteerd zag met een gat van een miljard euro. Dat gaf Bos woensdag voor de parlementaire enquêtecommissie die de woningcorporaties onderzoekt toe.

"Het coalitieprogramma was doorgerekend zonder het met het ministerie van financiën af te stemmen", zei Bos over de gemaakte fout. "Dat was volgens mijn ambtenaren niet eerder gebeurd." De fout bestond eruit dat het toenmalige kabinet 750 miljoen euro wilde heffen op het vermogen van de woningcorporaties. Juridisch bleek dat echter niet mogelijk.

Het gat in de begroting werd later gedicht met geld uit de algemene middelen en het heffen van vennootschapsbelasting bij de woningcorporaties. De rekenfout zorgde er mede voor dat het ministerschap van Ella Vogelaar (PvdA) op een mislukking uitdraaide, zei haar directe voorganger Pieter Winsemius (VVD) eerder deze week.

Winsemius zei aankomend minister Bos bovendien op de hoogte te hebben gesteld van de rekenfout in een brief. Tijdens het verhoor wist Bos zich echter niet te herinneren of hij die brief daadwerkelijk onder ogen heeft gekregen. Bos zei dat de fout in ieder geval snel duidelijk werd en op zijn bordje terechtkwam. "Daar voelde ik mij slachtoffer van en dat heb ik zo goed mogelijk geprobeerd op te lossen."

De oud-minister van Financiën weersprak verder de kritiek dat toenmalig minister Vogelaar voor een onmogelijke opgave stond. Aan de ene kant moest zij geld van de corporaties afsnoepen en aan de andere kant moest zij met diezelfde corporaties nieuwe investeringen doen in de aanpak van probleemwijken.

Volgens Bos heeft ze daar ook voldoende geld voor meegekregen van het kabinet. "Vogelaar heeft geld meegekregen." Het kon niet voorkomen dat het ministerschap van Vogelaar op een fiasco uitdraaide. In 2008 stapte ze uiteindelijk op. Eberhard van der Laan, inmiddels burgemeester van Amsterdam, volgde haar op.