De Yeti-legende krijgt een vervolg

Op het mysterie van de de Verschrikkelijke Sneeuwman, door vrienden ook wel 'Yeti' genoemd, lijkt een slotje te kunnen. Een onderzoek van de universiteit van Oxford toont namelijk aan dat de haarmonsters, die worden toegeschreven aan dit mythologische wezen, afkomstig zijn van paarden, honden en er is zelfs mensenhaar tussen gevonden.

Bryan Sykes en zijn team onderzochten daartoe het DNA van 57 haarmonsters, afkomstig uit verschillende musea en privécollecties. Veel daarvan bleek geen echt haar te zijn.

Er zaten echter wel twee zeer interessante monsters tussen. De haren die volgens de overlevering afkomstig zouden zijn van de Bhutanese versie van de Yeti, de Migyhur, vertoont een DNA-structuur die behoorlijk goed overeenkomt met een beer die 40.000 jaar geleden leefde. Waarschijnlijk een hybride tussen de bruine- en de ijsbeer. Een andere proefstuk heeft dezelfde structuur. Naar verluid is dit afkomstig van een dier dat 40 jaar geleden werd neergeschoten door een jager in Ladakh., een gebied in het uiterste noorden van India.

Professor Sykes verder over deze vondst: "Als deze dieren wijdverspreid zijn in het gebergte, dan dragen ze waarschijnlijk bij aan de legendevorming rond de Yeti. Als we het verhaal van de jager moeten geloven, dan gedragen deze dieren zich een stuk agressiever richting mensen dan andere bekende beersoorten."

De legende van de klassieke sneeuwman lijkt dus af te vallen. In plaats daarvoor gaat de zoektocht nu verder naar een diersoort die allang uitgestorven leek.