'Monty Python-reünie overstijgt comedy'

Britse media lopen weg met de reünieshow Monty Python Live (Mostly). "Monty Python overstijgt comedy", leidt de comedysite Chortle in. "Het is geen show, maar een evenement." De krant The Guardian noemt Monty Python 'de enige supergroep die comedy ooit gekend heeft'.

De show, die dinsdagavond een reeks van tien aftrapte in de O2 Arena in Londen, was een aaneenschakeling van klassiekers en oude bekende sketches, van de dode papegaai tot het Lumberjack-lied, van spam tot de kaaswinkel. De vijf nog levende leden John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam, Terry Jones en Michael Palin, voerden de acts op, hier en daar afgewisseld met filmpjes waarin de in 1982 overleden Graham Chapman was te zien.

"Het maakt niet uit hoe blasé of cynisch je bent, deze sketches geven je een warm gevoel als je ze kent", schrijft Chortle. Geen verrassing dus, dat zowat de hele show met honderden mobieltjes werd opgenomen.

Daarmee is echter meteen de grootste kritische noot gegeven, vindt Chortle. "Waar comedy normaliter draait om verrassing, drijft Monty Python Live (Mostly) op de grootste vijand van comedy: voorspelbaarheid."

Niet alle sketches hebben even goed de tand des tijds weerstaan, gaat de comedysite verder. Zo zijn de acts met iets te verwijfde homo's of rechters die vrouwenondergoed dragen inmiddels achterhaald.

Ook wordt hier en daar stilgestaan bij de leeftijd van de mannen. "Vooral Cleese ziet eruit alsof hij niet helemaal fit is", schrijft The Guardian. "Hij heeft de dikste buik van allemaal en is niet goed bij stem. Op momenten waarop hij vroeger als een bezetene stond te schreeuwen is hij nu ronduit flets."

"John Cleese was schor, Terry Jones moest terugvallen op spiekbriefjes en de mannen zagen er vaak verloren uit te midden van alle spektakel", vindt ook krant Daily Telegraph. "En toch hoef je geen enorme fan te zijn om te beseffen dat dat er eigenlijk allemaal niet toe deed."

De kostuumwisselingen werden opgevuld met klassieke Monty Python-filmpjes op grote schermen, zoals de legendarische Fish Slapping Dance. "Dit soort sketches kun je eigenlijk gewoon beter thuis op tv kijken", vindt Chortle.

Toch had de show ook enkele echte verrassingen. Zo kwam komiek Stephen Fry, die vrijwel onophoudelijk op de BBC te zien is in de quiz QI, het toneel op voor een sketch over een presentator van een spelletjesprogramma die enkele beroemdheden chanteert. Het is de verwachtring dat de andere negen voorstellingen elk een andere Britse bekende ten tonele laten verschijnen.

"De show doet precies wat iedereen ervan verwachtte, maar zelden meer. Dat is jammer", sluit Chortle af. "De show leunt erg zwaar op de reputatie van de mannen", schrijft The Guardian. "Waarschijnlijk worden er geen nieuwe zieltjes gewonnen, maar de verstokte fans gaan vast voldaan naar huis."