Eneco's windmolenobligaties gaan landelijk

Eneco wil na de succesvolle verkoop van obligaties in een windmolenpark in Houten, nu ook landelijk consumenten verleiden om in te stappen in windenergie. Het energiebedrijf wil binnenkort vierhonderdduizend windobligaties verkopen voor 25 euro per stuk. Dat heeft het energiebedrijf woensdag bekendgemaakt.

De rente op de obligaties is minimaal 2,5 procent. Naarmate de wind harder waait kan dat oplopen tot 3,5 procent. Daarmee is het rendement flink lager dan op de obligaties die vorig jaar werden verkocht voor Houten, waarop minimaal vier procent rente werd gegeven.

Het verschil komt deels doordat de obligaties nu per stuk veel kleiner zijn, licht een woordvoerder van Eneco toe. In Houten kostte een obligatie vijfhonderd euro. "In Houten wilden we echter ook lokaal draagvlak creëren voor het windpark, via een hoger rendement." Inwoners van Houten krijgen al naar gelang de windkracht zelfs meer rendement dan andere obligatiehouders: 4,5 tot 5,5 procent.

Ook ten opzichte van een concurrerend beleggingsfonds als Meewind is het rendement veel lager. Het fonds Zeewind 1 heeft bijvoorbeeld een verwacht rendement van zeven tot tien procent per jaar. "Dat komt doordat bij Meewind mensen aandeelhouder zijn", stelt de zegsman van Eneco. "Hierdoor lopen ze meer risico. Bij de Hollandsewind Certificaten word je obligatiehouder, dat levert minder risico op." Volgens het prospectus van Meewind is het risico 2 op een schaal van 7.

Opvallend is dat het prospectus voor Hollandsewind Certificaten van Eneco nog niet af is, omdat er nog geen groen licht is van de Autoriteit Financiële Markten. "We gaan ervan uit dat dit binnenkort wel voor elkaar komt." Hierdoor is er ook nog geen officiële waardering voor het risico van de Eneco-obligatie. "Het risico is echter klein", bezweert de woordvoerder.

Alleen als het windmolenpark failliet gaat, kunnen obligatiehouders geld verliezen. De curator bepaalt dan hoeveel beleggers terugkrijgen. "De kans dat dit gebeurt, is echter gering." Eneco heeft bij het opzetten van het windpark naar eigen zeggen de belangrijkste risico's afgedekt. Zo zijn er langetermijncontracten afgesloten voor het onderhoud. Bij een faillissement van de windmolen-bv staat Eneco echter niet garant.

De obligaties die worden uitgegeven zijn gekoppeld aan windpark De Beemden in West-Brabant. Met de opbrengst gaat het energiebedrijf namelijk de lening die is afgesloten voor de bouw hiervan aflossen. Volgens Eneco is de emissie het met vierhonderdduizend stuk voor 25 euro de grootste van windobligaties ooit.