Kamer eist opheldering Teeven om nieuwe ontslagen

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) moet snel opheldering geven over de extra ontslagen in het gevangeniswezen. Dat eist een Kamermeerderheid, bleek dinsdagmiddag. Teeven moet voor woensdagmiddag een brief over de kwestie sturen.

De voltallige oppositie eiste dat Teeven nog deze week aan de tand wordt gevoeld tijdens een debat, maar dat blokkeerden de coalitiepartijen VVD en PvdA. Aanvrager van het debat Gerard Schouw (D66) acht zich 'niet adequaat geïnformeerd'. Hij wees erop dat Teeven maandag nog een brief naar de Kamer stuurde over de voortgang van de bezuinigingen, maar niets schreef over de extra ontslagen.

"Ik ben enorm geschrokken", zei Schouw. Het onjuist of onvolledig informeren van de Tweede Kamer geldt als een politieke doodzonde. De D66'er kreeg steun van vrijwel alle oppositiepartijen om nog deze week een debat te houden. VVD en PvdA lieten daar weten geen behoefte aan te hebben. Zij nemen er genoegen mee dat Teeven schriftelijk opheldering verstrekt.

Op verzoek van Schouw moet Teeven dat voor woensdag 12.00 uur doen. Aan de hand van de brief kan hij dan besluiten om alsnog een debat aan te vragen.

De Telegraaf schreef dinsdag dat nog eens ruim zevenhonderd banen verdwijnen in het gevangeniswezen. De krant baseert zich daarbij op een interne notitie van het ministerie van Veiligheid en Justitie. De bewindsman zou te maken hebben met 'nieuwe tegenvallers', waardoor het opnieuw nodig zou zijn het mes te zetten in het personeelsbestand.