Iraakse Koerden stemmen over onafhankelijkheid

Iraakse Koerden mogen binnen enkele maanden stemmen in een referendum over een onafhankelijk Koerdistan. Dat heeft de Koerdische leider Massud Barzani dinsdag gezegd, meldt persbureau AFP. De Koerden hebben een semi-autonome regio in Irak, maar veel inwoners eisen meer zelfbestuur en zelfs onafhankelijkheid.

"We zullen een referendum organiseren in Koerdistan en we zullen de wens van ons volk respecteren en inwilligen", aldus Barzani. "Wij hopen dat anderen hetzelfde zullen doen."

De onafhankelijkheidswens onder de Koerden is verder opgelaaid sinds de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) aan een offensief in Noord-Irak begon, ten zuiden en westen van de Koerdische Autonome Regio. Barzani vindt het tijd voor een referendum nu Irak steeds verder verdeeld raakt tussen een sjiitisch deel dat door de regering van Nouri al-Maliki wordt bestuurd en een soennitisch deel in handen van IS. Ook de Koerden hebben tijdens de onrust enkele gebieden veroverd, waaronder de aan olie rijke stad Kirkuk.

Barzani kon geen exactere datum geven dan 'binnen een paar maanden'. Hij benadrukte dat het Koerdische parlement beslist wanneer de volksstemming precies plaatsvindt.

De Iraakse regering heeft nog niet op het Koerdische plan gereageerd. Buurland Turkije heeft eerder aangegeven tegen onafhankelijkheid van de Iraakse Koerden te zijn.