Geen post voor anti-EU groep in Europarlement

De anti-Europese fractie in het Europees Parlement krijgt als enige groep geen vicevoorzitter van het Parlement. Dat is de uitkomst van de verkiezing van de 14 vicevoorzitters dinsdag in het parlement in Straatsburg.

Voor de 14 posten waren 15 kandidaten. Verwacht werd dat de eurokritische groep Europa van Vrijheid en Democratie (EFD), de groep rond de Britse UKIP-leider Nigel Farage, een van de posten zou binnenhalen. Maar de EFD-kandidaat, een lid van de Italiaanse Vijfsterrenbeweging van protestkomiek Beppe Grillo, kreeg als enige niet genoeg stemmen.

De christendemocratische Europese Volkspartij, de grootste groep in het parlement, is het best bedeeld. Ze krijgt zeven vice-voorzitterschappen, onder meer voor Olli Rehn en Antonio Tajani, tot voor kort eurocommissarissen voor financiële zaken en vervoer.

De sociaaldemocraten krijgen drie vicevoorzitters. Eerder op de dag was hun voorman Martin Schulz tot voorzitter gekozen. De liberalen, Groenen en conservatieven hebben ieder één vicevoorzitter.

Farage viel eerder op dinsdag in Straatsburg op met een symbolische protestactie. Toen tijdens de openingsceremonie in de parlementszaal Beethovens Ode an die Freude werd gespeeld, het 'volkslied' van de EU, keerden de UKIP-parlementariërs zich demonstratief om.