Israël herdenkt tieners en zint op wraak

Honderden mensen hebben dinsdag herdenkingsdiensten bijgewoond voor de drie ontvoerde Israëlische jongeren wier lijken maandag werden gevonden. Na afloop werd het drietal samen begraven in Modiin, in Midden-Israël.

De vele Israëliërs die de maandag tragisch afgelopen zoektocht op de voet volgden kregen dinsdag de laatste woorden van de drie tieners te horen. De politie bevestigde dat een eerder in de pers opgedoken alarmtelefoontje is gepleegd door de 16-jarige Gilad Shaar, vlak na de ontvoering. "Ze hebben me gekidnapt", klinkt het. "Hoofd naar beneden", beveelt een mannenstem vervolgens.

De alarmcentrale deed het telefoontje af als een slechte grap. Daardoor duurde het uren voor de hulpdiensten in actie kwamen. Een aantal centralisten is inmiddels gestraft voor hun nalatigheid.

Shaar, de even oude Naftali Fraenkel en hun 19-jarige metgezel Eyal Yifrah werden dinsdagmiddag, gehuld in de Israëlische vlag, ten grave gedragen. Een dag eerder waren hun stoffelijke overschotten gevonden in een veld ten noorden van Hebron. Het drietal was twee weken geleden, terwijl ze over de Westelijke Jordaanoever naar huis liftten, ontvoerd en vermoedelijk vrijwel onmiddellijk vermoord.

De Israëlische regering is er nog niet uit hoe zij op de dood van de tieners moet reageren. Minister van defensie Moshe Yaalon zou hebben voorgesteld op de Westoever een nieuwe nederzetting te bouwen ter nagedachtenis aan het drietal. Zijn collega Naftali Bennett ziet volgens de krant Haaretz meer in de invoering van de doodstraf voor Palestijnse strijders en een grootscheepse aanval op de Gazastrook, waar Hamas de lakens uitdeelt. Israël houdt Hamas verantwoordelijk voor de ontvoering van en moord op de drie jongeren.

Veel Israëliërs dringen aan op vergeldingsmaatregelen. In Jeruzalem liepen honderden rechtsradicale jongeren in optocht door een hoofdstraat en schreeuwden om wraak.

Bij een inval in de Palestijnse stad Jenin schoten Israëlische troepen dinsdag een 20-jarige Palestijn dood. Volgens het leger gooide hij een granaat naar de militairen. De nabestaanden van de man houden echter vol dat hij slechts met wat eieren voor het breken van de vasten onderweg was naar huis.