FIFA straft Robben niet na toegegeven fopduik

Wereldvoetbalbond FIFA onderneemt geen actie tegen Arjen Robben, die na Nederland - Mexico toegaf dat hij een 'schwalbe' had gemaakt. De FIFA benadrukt dat Robben voor zijn actie een gele kaart zou hebben gekregen.

"Simulatie is iets dat we niet op een voetbalveld willen zien, maar de scheidsrechters zijn getraind om die te identificeren en te bestraffen met een gele kaart", vertelde woordvoerster Delia Fischer volgens Goal. "De tuchtcommissie blijft kijken naar serieuze overtredingen."

Arjen Robben gaf na de zinderende wedstrijd tegen Mexico toe dat hij een keer te makkelijk naar de grond was gegaan om een vrije trap te krijgen. In de blessuretijd van de wedstrijd werd de buitenspeler geraakt door Rafael Márquez, waardoor Oranje een strafschop kreeg. Klaas-Jan Huntelaar schoot de Mexicanen naar huis.

Door de bekentenis van Robben ontstond nogal wat ophef, want een aantal media namen zijn quotes verkeerd over. Ze schreven dat Robben bij de penalty een 'schwalbe' maakte, waarna buitenlandse media het nieuws overnamen. Dat berustte dus op een misverstand.

"Zijn uitspraken zijn verkeerd geïnterpreteerd", reageerde de KNVB daarom in een persbericht. "In een interview met de NOS heeft Robben aangegeven dat het een terechte penalty was. In hetzelfde interview refereerde hij ook aan twee eerdere situaties. In één van die gevallen gaf Robben aan dat hij een penalty had moeten krijgen, in het andere geval bekende hij dat hij te makkelijk viel."