Italië neemt voorzitterschap EU over

Italië heeft dinsdag het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie voor een halfjaar overgenomen. Rome gaat vooral inzetten op banen, economische groei en een gezamenlijke aanpak van migratieproblemen.

Italië neemt het stokje over van Griekenland, dat maandag zijn halfjaarlijkse voorzitterschap afsloot. Premier Matteo Renzi presenteert woensdag de prioriteiten van het Italiaanse voorzitterschap aan het Europees Parlement in Straatsburg. Donderdag en vrijdag vindt in Rome een feestelijke openingsceremonie plaats in aanwezigheid van de voltallige Europese Commissie.

Rome wil de komende zes maanden het vertrouwen in de EU versterken door in te zetten op de bestrijding van de werkloosheid en de versterking van de economische groei, twee zaken die ook sterk spelen in Italië, dat zwaar is getroffen door de crisis. Het voorzitterschap mikt op maatregelen voor meer innovatie en concurrentie en betere kredietverlening voor het midden- en kleinbedrijf.

Verder wil Italië werk maken van een gezamenlijke Europese aanpak van asiel en migratie. Het land heeft zelf immers te kampen met een toestroom van vluchtelingen en migranten die met bootjes de Middellandse Zee oversteken. Maandag zijn voor de kust van Sicilië nog dertig lijken gevonden op een bootje met zeshonderd vluchtelingen uit Afrika.

Rome moet ook de onderhandelingen over een Europees klimaat- en energiebeleid tot 2030 tot een goed einde brengen. De discussie over energieveiligheid is des te prangender geworden door de toegenomen spanningen met Rusland, dat een cruciale energieleverancier voor Europa is.

Sinds dinsdag is ook de website van het Italiaanse voorzitterschap in de lucht: italia2014.eu. De lancering liep enige vertraging op na een relletje over de aankondiging dat de site slechts in het Italiaans en het Engels zou zijn. Maar na kritiek uit Franse hoek kwam er ook een Franstalige versie.