NASA stelt lancering CO2-satelliet uit

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de lancering van een nieuwe CO2-satelliet uitgesteld wegens een technisch mankement. De lancering van een identieke satelliet vijf jaar geleden liep uit op een dure mislukking, toen deze kort na de lancering in zee stortte.

Met nog 46 seconden te gaan voor de lancering werd de countdown stopgezet vanwege een probleem met het watersysteem. Als het probleem snel verholpen kan worden vindt een nieuwe lancering woensdag plaats.

Met de satelliet wil NASA de uitstoot van CO2 door fabrieken en auto's en motoren in kaart brengen. Een deel van de CO2 die wordt uitgestoten wordt door bomen en de oceanen opgenomen. De rest blijft echter achter in de atmosfeer, waardoor de hitte van de zon wordt vastgehouden in de atmosfeer en de aarde opwarmt.

Met de missie is honderden miljoenen dollars gemoeid. De mislukte lancering van vijf jaar geleden was dan ook niet alleen wetenschappelijk, maar ook financieel gezien een ramp voor NASA. De satelliet die nu wordt gelanceerd is identiek aan die van vijf jaar geleden, maar NASA gebruikt wel een andere raket.