'Nieuwe uitleg' grondwet geeft Japan meer armslag

Het Japanse kabinet heeft dinsdag ingestemd met een nieuwe uitleg van de grondwet, waardoor in meer gevallen de krijgsmacht kan worden ingezet. Het is de grootste wijziging in het Japanse veiligheidsbeleid sinds de Tweede Wereldoorlog.

Na het einde van de oorlog werd in de Japan grondwet de bepaling opgenomen dat het leger alleen mag worden ingezet ter zelfverdediging. Volgens de nieuwe interpretatie van de grondwet mag dit ook in geval van 'collectieve zelfverdediging'. Premier Shinzo Abe wil zo bondgenoten kunnen bijspringen als zij worden aangevallen of het leger kunnen inzetten bij internationale militaire operaties.

Door aan te sturen op een 'nieuwe interpretatie' in plaats van een wijziging van de bestaande grondwet hoeft Abe geen tweederdemeerderheid te krijgen in het parlement, maar volstaat een eenvoudige meerderheid. Eerder dinsdag verklaarde de regeringscoalitie zich akkoord.

Volgens Abe zijn de Chinese expansiepolitiek en dreigingen uit Noord-Korea reden voor het land om zich internationaal assertiever op te stellen.