Janmaat: "Klap zag ik niet aankomen"

Daryl Janmaat had niet verwacht tegen Mexico op de bank te beginnen. De rechtsback van Oranje moest in de achtste finale plaatsmaken voor Paul Verhaegh. Janmaat was in de groepsfase verzekerd van een basisplaats.

Tegen Mexico koos bondscoach Louis van Gaal voor Paul Verhaegh. De rechtsback van FC Augsburg werd in de tweede helft naar de kant gehaald en vervangen door Memphis Depay. Dirk Kuijt ging daarna als rechtsback spelen.

Het besluit van Van Gaal viel Janmaat zwaar. "Het was een klap die ik niet heb zien aankomen. Maar daar kun je niet te lang bij stilstaan. Ik ben naar mijn kamer gegaan en heb het even laten bezinken. Daarna moet je weer verder. Als de trainer me nog nodig heeft zal ik er staan", zei Janmaat tegen Voetbal International.

De vleugelverdediger van Feyenoord gaat er alles aan doen om tegen Costa Rica een basisplaats af te dwingen. Mocht dat niet lukken, dan legt hij zich neer bij een nieuwe reserverol. "Dat moet ik gewoon accepteren. De trainer heeft aangegeven dat hij me niet heeft afgeschreven of zo."

"Ik ga door met keihard trainen en dan zien we het wel", aldus Janmaat, die tegen Spanje, Australië en Chili negentig minuten speelde. Het Nederlands elftal speelt komende zaterdag in Salvador tegen Costa Rica om een plek in de halve finale. De Costa Ricanen klopten Griekenland in de achtste finale.