Opnieuw geweld in Oost-Oekraïne na aflopen bestand

Het Oekraïense leger heeft dinsdag zijn operatie tegen de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne hervat. Dat heeft het Russische persbureau RIA Novosti gemeld. Inmiddels wordt in het oosten alweer gevochten.

"De actieve fase van de antiterreuroperatie is dinsdagochtend hervat en onze strijdkrachten hebben het vuur geopend", zei de Oekraïense minister van defensie Oleksandr Toertsjinov, aldus RIA Novosti.

In Karlivka, in de buurt van de stad Donetsk, zou stevig worden gevochten. Daarbij zouden onder andere tanks zijn ingezet. Ook in Slovjansk en Kramatorsk kwam het tot gevechten. Daarbij is volgens RIA Novosti gebruik gemaakt van artilleriestukken en mortiergranaten. Of er slachtoffers zijn gevallen is niet duidelijk. ITAR Tass meldt dat in Kramatorsk het vuur werd geopend op een bus. Daarbij zouden zeker vier doden en vijf gewonden zijn gevallen. De inzittenden zijn naar verluidt burgers.

Maandagavond verliep de wapenstilstand die een week eerder door president Petro Porosjenko was afgekondigd. De president besloot deze niet te verlengen. ''We zetten de aanval in en zullen ons land bevrijden'', schreef Porosjenko maandagavond laat op zijn website.

Sommige pro-Russische separatisten beloofden vorige week het staakt-het-vuren te respecteren, maar andere rebellen voerden opnieuw aanvallen op het regeringsleger uit. Porosjenko zei dan ook maandag in een gesprek met de Russische president Vladimir Poetin, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande dat de rebellen 'niet aan de voorwaarden van het bestand hebben voldaan'.