BNP Paribas bestraft en ontslaat werknemers

BNP Paribas heeft werknemers straffen opgelegd omdat ze betrokken waren bij het schenden van handelsembargo's tegen Cuba, Iran en Sudan. Een aantal van die medewerkers heeft de Franse bank bovendien verlaten. Dat zei topman Jean-Laurent Bonnafé dinsdag in een toelichting op de miljardenschikking die de bank trof.

Hoeveel werknemers op de vingers zijn getikt, hield Bonnafé daarbij in het midden. Het Amerikaanse ministerie van justitie maakte maandagavond al bekend dat BNP van dertien werknemers afscheid heeft moeten nemen. Naast enkele hoge managers in de Verenigde Staten blijkt het ook om operationeel topman Georges Chodron de Courcel te gaan, die halverwege juni zijn vertrek al aankondigde.

BNP Paribas liet destijds nog weten dat de 64-jarige Chodron zou vertrekken omdat hij met pensioen ging. Hij werd daarbij bejubeld voor zijn 'doorslaggevende bijdrage' aan de groei van de Franse Bank. BNP noemde Chodron in de aankondiging een 'drijvende kracht'.

Naast het wegsturen en bestraffen van personeel liet de van oorsprong Parijse bank ook weten 5,8 miljard euro opzij te moeten zetten om de Amerikaanse schikking van omgerekend 6,6 miljard euro te kunnen betalen. Die eenmalige kostenpost heeft echter geen significante gevolgen voor de financiële positie van de bank, aldus de topman.

Bonnafé liet tijdens de toelichting eveneens weten dat BNP spijt heeft van de misdragingen. "De misstanden die tijdens het onderzoek aan het licht zijn gekomen, gaan in tegen de principes die BNP Paribas altijd heeft willen aanhouden", aldus de topman, die zelf eveneens onder vuur lag vanuit de VS.