Groei Nederlandse industrie zakt in

De groei van de Nederlandse industrie is vorige maand opnieuw afgevlakt. De bedrijvigheid in de sector groeide in mei in het traagste tempo in meer dan een jaar tijd, zo maakte branchevereniging NEVI dinsdag bekend. Dat komt vooral doordat de vraag naar producten in het binnenland 'matig' bleef, aldus NEVI.

De graadmeter voor industriële bedrijvigheid, de inkoopmanagersindex (PMI), daalde in mei naar 52,3. Dat is meer dan een vol punt lager dan in april, terwijl de index in de eerste maanden van dit jaar zelfs boven een stand van 54 koerste. Elke stand boven de 50 duidt op industriële groei.

Ondanks de inzakker is hoogleraar inkoopmanagement Arjan van Weele 'onverminderd positief' over de vooruitzichten voor de Nederlandse industrie. "De industrie ontwikkelt zich nog steeds sterk", zo stelt de hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven in een reactie.

Van Weele wijst er bovendien op dat fabrieken opnieuw op zoek zijn naar meer personeel. In maart en april groeide de werkgelegenheid in de branche al licht en die ontwikkeling zette ook in mei door, zij het in beperkte mate.