Levenslang voor voormalige opperrechter Indonesië

De voormalige hoogste rechter van Indonesië is tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld wegens corruptie en witwassen. Akil Mochtar was president van het Constitutionele Hof toen hij vorig jaar oktober door de Corruptiebestrijdingscommissie op heterdaad werd betrapt bij het aannemen van steekpenningen.

In het vonnis dat maandagavond laat werd uitgesproken werd Mochtar schuldig bevonden aan het aannemen van bijna 2,5 miljoen euro aan steekpenningen voor uitspraken in geschillen over de uitslag van verkiezingen. Tijdens het proces kwam aan het licht dat Mochtar zich in zeker tien verkiezingszaken had laten omkopen.

Rechtbankvoorzitter Suwidya verklaarde dat Mochtar de maximumstraf van levenslang verdiende omdat hij het aanzien van zijn ambt had bezoedeld. De door het openbaar ministerie geëiste geldboete van ruim zeshonderdduizend euro werd echter afgewezen, omdat met levenslang al de maximumstraf was opgelegd.

De rechtbank verklaarde Mochtar ook schuldig aan het witwassen van ruim elf miljoen euro vanaf 2002, toen hij voor de Golkar-partij in het parlement zat, tot aan zijn aanhouding in oktober 2013.

Mochtar (53) werd in 2008 tot rechter in het Constitutionele Hof gekozen en in april vorig jaar tot president. Hij heeft beroep aangekondigd tegen zijn straf.