"Kuijt zal ook wel kunnen keepen"

Dirk Kuijt speelde zondag tegen Mexico zijn honderdste interland voor Oranje. De Katwijker speelde als vleugelverdediger en maakte indruk op Jasper Cillessen en Robin van Persie. Nederland was in het bloedhete Fortaleza te sterk voor Mexico (2-1). Kuijt was één van de spelers die ondanks de hoge temperatuur en luchtvochtigheid tot de laatste minuut bleef strijden.

De aanvaller begon als linksback en verhuisde nog naar de positie van rechtsback en centrumspits. In de slotfase werd Kuijt naast invaller Klaas-Jan Huntelaar in de aanval geposteerd. "Dirk was echt ongelooflijk", zei doelman Jasper Cillessen tegen De Telegraaf. "Hij speelde eerst linksback, vervolgens aan de rechterkant en hij bleef ondanks de hitte maar gaan. Dat heet allround, geloof ik."

"Ik zorg er wel voor dat hij mijn handschoenen niet krijgt, want dan ben ik ze kwijt. Dirk zal ook wel kunnen keepen", aldus de keeper van Oranje. Kuijt begon net als tegen Chili in de basis bij het Nederlands elftal. De verwachting is dat de 33-jarige routinier ook tegen Costa Rica in de basis begint.

Aanvoerder Robin van Persie vindt Kuijt een 'voorbeeld voor iedereen'. "Niet alleen voor de rest van de groep, maar ook voor jonge kinderen. Dirk is fantastisch, als iemand het verdient om de honderd interlands te halen dan is hij het wel", vertelde de Rotterdammer, topscorer aller tijden van Oranje.

"Ik heb het daar af en toe met hem over gehad, vooral toen hij even op 98 caps bleef steken. Dat hij als zevende Nederlaner deze enorme mijlpaal heeft bereikt, maakt me hartstikke trots", aldus Van Persie. Nederland speelt komende zaterdag (22.00 uur Nederlandse tijd) in Salvador tegen Costa Rica.