Kwartfinale Oranje niet op megascherm in Amsterdam

De kwartfinale van Oranje op het WK in Brazilië tegen Costa Rica is zaterdag in Amsterdam waarschijnlijk niet te zien op een megascherm. Het Museumplein is geen optie meer en andere locaties zijn er nog niet. Ook hebben zich nog geen initiatiefnemers gemeld, laat een woordvoerder van de gemeente maandag weten.

De eerste vier WK-duels van het Nederlands elftal werden op een megascherm op het Museumplein getoond. Zondag zagen daar zo'n 45 duizend mensen Oranje met 2-1 winnen van Mexico. Met de omwonenden is echter afgesproken dat het zou blijven bij de eerste vier wedstrijden, daarna zou naar een andere locatie worden gezocht. "En wij houden ons aan onze afspraken."

Daarbij zijn er weinig mogelijkheden tot vervoer vanaf het Museumplein na afloop van het duel zaterdag, dat om 22.00 uur begint. Dat geldt ook voor de halve finale, geeft de zegsman aan. "De finale is wat vroeger, dus daar zouden we nog naar kunnen kijken." De animo om de wedstrijden op een groot scherm in Amsterdam te bekijken neemt daarentegen ook toe, wat het lastiger maakt. "Het ligt voor de hand dat naar de kwartfinale vijftig- tot zestigduizend mensen willen komen kijken, dat past niet op het Museumplein."

Het Olympisch Stadion en de Amsterdam Arena werden eerder genoemd als opties. Het Olympisch Stadion is echter te klein. "Daar kunnen twintigduizend mensen in." De Amsterdam Arena lukt ook niet, vertelt de woordvoerder. Zaterdag vindt daar Sensation plaats. "Dat levert verkeerstechnisch veel problemen op, omdat veel mensen met de auto zullen komen. Dat wordt heel ingewikkeld."

Een organisator heeft zich ook nog niet gemeld. "Als er nu nog iemand komt met een locatie, gaan we kijken wat nog kan, maar de tijd is dan wel heel kort. Er moet dan nog van alles worden georganiseerd. Zo moeten de vergunningen dan nog worden geregeld en moet worden gesproken met de politie. Ook willen we er een paar dagen van tevoren al over communiceren, om te voorkomen dat niemand komt."