WK vandaag - dinsdag 1 juli

Vandaag worden de laatste twee achtste finalewedstrijden gespeeld op het WK voetbal. Argentinië neemt het op tegen Zwitserland, terwijl België met de Verenigde Staten zal strijden om de laatste plek in de kwartfinale.

Tijd Thuis Uit Stad
18.00 Argentinië Zwitserland Sao Paulo
22.00 België Verenigde Staten Salvador


Argentinië - Zwitserland

In dit duel is maar één naam van belang; Lionel Messi. De Argentijn leek de eerste twee duels nog niet in al te beste vorm, maar heeft toch alweer vier goals in het netje liggen. Dit tot vreugde van de commentatoren van onder andere de NOS.. De vraag is of de speler van Barcelona de lijn van de afgelopen duels kan voortzetten, want zonder een scorende Messi lijken de Argentijnen niet op hun best te zijn. Dit getuige twee matige duels in de groepsfase. Zwitserland kende tegen Ecuador een moeizaam begin, ondanks dat het de wedstrijd nog in de slotfase wist te winnen. Frankrijk bleek vervolgens een flinke maat te sterk, waarna plaatsing door een 0-3 zege werd zekergesteld. Alle drie de doelpunten werden gemaakt door Xherdan Shaqiri. 

Argentinië en Zwitserland troffen elkaar zes keer eerder, waarbij de Argentijnen geen enkele keer verloren. Vier keer werd er gewonnen, waarbij de eerste ontmoeting in 1966 de enige was op een eindtoernooi. Op het WK in Engeland wonnen de Argentijnen met 2-0. De laatste ontmoeting tussen beide landen was in 2012. Ook in die ontmoeting was Messi beslissend, door alle drie de Argentijnse goals te maken, waarvan twee in de slotminuten. De Argentijnen lijken ook nu weer de favoriet te zijn, ware het niet het vooral zal afhangen van de vorm van Messi.

Argentinië zal weer rekenen op Messi. (PRO SHOTS/Action Images)

België - Verenigde Staten

België staat voor de taak om voor het eerst sinds 1986 de kwartfinale te halen op het WK. De Belgen kwamen in 1990, 1994 en 2002 tot de achtste finale en dat was telkens ook het eindstation. Op dit WK hebben de Belgen nog niet hun beste spel laten zien, maar toch werden al drie zeges geboekt. Desondanks zal het niveau van onze zuiderburen omhoog moeten tegen de Verenigde Staten, dat in een poule met Duitsland, Ghana en Portugal knap als tweede eindigde. In het duel tegen Duitsland lag uitschakeling nog op de loer, maar de 1-0 nederlaag bleek toch voldoende om door te gaan. 

De VS en België troffen elkaar vijf keer eerder, waarbij de Belgen de beste cijfers kunnen overleggen. Zij wonnen namelijk vier ontmoetingen, waaronder de laatste die vorig jaar werd gespeeld. Toen wonnen onze Zuiderburen met 4-2.

Opmerkelijk
België - Verenigde Staten is een herhaling van één van de twee eerste wedstrijden die ooit op het WK gespeeld is. Op 13 juli 1930 om 15.00 uur plaatselijke tijd stonden beide landen tegenover elkaar In Uruguay. Die wedstrijd is de enige die de Verenigde Staten wisten te winnen van de Belgen. Het werd 3-0 door goals van McGhee, Florie en Patenaude. De Amerikanen wisten door te stomen naar de halve finale, waarin Argentinië met 6-1 te sterk was. De VS eindigde vervolgens als derde, wat nog steeds hun enige podiumpositie ooit is op het WK voetbal.

Overigens ging het andere duel, dat op hetzelfde moment werd gespeeld, tussen Frankrijk en Mexico. Dat duel werd met 4-1 gewonnen door Frankrijk.