[1/8 finale] Uitslag Brazilië - Chili

Brazilië heeft zich na een uiterst vermakelijke wedstrijd geplaatst voor de kwartfinales van het WK voetbal. In de reguliere speeltijd bleef het 1-1 en ook in de verlenging werd niet meer gescoord. Uiteindelijk namen de Brazilianen de strafschoppen beter.

De eerste achtste finale op het WK voetbal in Brazilië ging tussen het gastland en Chili. Om 18.00 uur werd afgetrapt tussen deze twee Zuid-Amerikaanse landen. Na tien minuten kregen de Brazilianen de nodige zenuwen, aangezien Neymar na een overtreding van Charles Aránguiz veel last had van zijn knie. Het wonderkind hinkte nog een minuut of tien na, maar zette het duel vooralsnog wel voort.

Na twintig minuten spelen kwam Brazilië in Belo Horizonte op voorsprong door een doelpunt van David Luiz. Hiermee werd Chili opnieuw in de luren gelegd tijdens een spelhervatting, iets wat dit WK voetbal al vaker gebeurde. Toch gingen beide landen uiteindelijk met een gelijkspel de rust in.

In de 36e minuut was het Alexis Sánchez, die profiteerde van een foutje in de Braziliaanse verdediging. Het puntertje van de Chileen was niet hard, maar liet doelman Júlio César alsnog kansloos. In de slotfase van de eerste helft kregen Dani Alves, Oscar en Fred nog goede kansen op de voorsprong, maar die kwam er vooralsnog niet.

Hulk (r) in duel met Mauricio Isla (PRO SHOTS / Action Images)

Na de thee was het eerste wapenfeitje van Fernandinho, maar zijn schot bracht doelman Claudio Bravo niet in verlegenheid. Na 55 minuten leek Brazilië opnieuw op voorsprong te komen, maar arbiter Howard Webb keurde de treffer van Hulk af. De bal kwam namelijk op de bovenarm van de voetballer terecht, die daarvoor ook nog eens een gele kaart kreeg.

Niet veel later kreeg Chili een enorme kans, maar Aránguiz slaagde er niet in om te scoren. Toch had Júlio César de grootste moeite om de poging van de Chileen te keren. Brazilië kwam bovendien steeds verder in het nauw, waardoor Chili het initiatief meer en meer naar zich toe trok. Met nog een kwartier op de klok was er ineens de kans voor Jo. Hij lepelde de bal echter naast het doel, waardoor de 1-1 vooralsnog bleef staan.

In de slotfase van de wedstrijd waren Dani Alves, Oscar en Hulk nog dichtbij een doelpunt, maar keeper Bravo stond zijn mannetje en voorkwam erger. Ook Chili kwam er nog een aantal keer gevaarlijk uit. Zij slaagden er echter ook niet in om te scoren, waardoor een verlenging uiteindelijk noodzakelijk bleek.

De enige goede kans in de eerste helft van de verlenging was voor Hulk. Daarnaast was de actie van Jo niet erg handig, toen hij de bal op wilde vangen. Bravo dacht daar hetzelfde over, wat in een botsing resulteerde. Jo kreeg overigens ook nog een gele kaart, vanwege een te hoog geheven been. Na de onderbreking volgden vooral afstandsschoten, wat mogelijk wilde zeggen dat beide ploegen steeds minder kracht hadden. En zo stevende de wedstrijd af op de allesbeslissende strafschoppen. Pinilla dacht daar in de laatste minuut van de verlenging anders over en knalde de bal op de lat.

David Luiz begon de strafschoppenreeks en schoot raak, maar vervolgens faalde Mauricio Pinilla oog in oog met Júlio César. Daarna was het de beurt aan invaller Willian, maar hij schoof de bal naast het doel. Ook Sánchez miste vervolgens en zag zijn penalty gestopt worden. De derde op de lijst van bondscoach Scolari was Marcelo en maakte geen fout. Aránguiz maakte uiteindelijk de eerste strafschop voor de Chilenen, waarna Hulk het verschil weer naar twee kon brengen. Dit deed hij echter niet, dus bleef het ongemeen spannend.

Diaz was de volgende strafschopnemer en ook hij schoot raak, waarna het weer gelijk was. De laatste in de rij bij Brazilië was Neymar, die na rust nagenoeg onzichtbaar was. Hij schoot wel raak, dus was het aan Júlio César om de kwartfinale te bereiken. Jara was de laatste bij Chili en scoorde niet. Brazilië bleek dus de sterkste na 120 minuten voetbal en vijf penalties.

Brazilië *

1 - 1

Chili

18' Luiz    32' Sánchez

Gele kaart: Hulk, Gustavo, Jo, Alves (Brazilië), Mena, Silva, Pinilla (Chili)

Stadion: Estádio Mineirão, Belo Horizonte
Toeschouwers: 57.714
Arbiter: Webb (Eng)