Meisje uit Hilversum geronseld voor jihad in SyriŰ

Een 15-jarige leerling van de Gooise Praktijkschool in Hilversum is in het diepste geheim geronseld voor de jihad in Syrië. Het meisje wilde daar trouwen en als 'goede moslima' meedoen in de strijd, zo meldt De Gooi- en Eemlander zaterdag.

Het nieuws over de tiener is op de school hard aangekomen. Ze verdween vorige week zaterdag en had thuis een briefje achtergelaten waarop stond dat ze naar Syrië was vertrokken. De 15-jarige werd zondag door de politie onderschept op de luchthaven van Düsseldorf.

Ze is nog niet terug geweest op school, omdat ze wordt gehoord door de recherche. "We willen weten wat er precies is gebeurd, of er sprake is van een strafbaar feit", zegt een woordvoerder tegen de krant. Na het weekend wordt duidelijk of de Hilversumse terug kan naar de praktijkschool.

Directeur Erna van Dijk zegt tegen De Gooi- en Eemlander dat de instanties het incident 'hoog opnemen'. De onderwijsinspectie is volgens haar ingeschakeld en ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes volgen de situatie op de voet.