Rutte: helden moeten we koesteren

Veteranen zijn helden en helden moeten we koesteren. Die boodschap sprak premier Mark Rutte (VVD) zaterdagochtend uit tijdens de opening van Veteranendag in de Ridderzaal in Den Haag. De premier sprak in zijn rede onder anderen tot de veteranen Bill Ramakers en Anke Dorpmanns, die hij eerder op de ochtend had ontmoet.

Marinier Ramakers stond in mei 1940 op het punt om te vertrekken naar Nederlands-Indië toen Duitse militairen de Maasbruggen bij Rotterdam bestormden. Hij was toen 17 jaar en had tot dan toe slechts een keer met echte kogels geschoten. "Die dagen vuurt hij er tientalen af. Het is David tegen Goliath. Bill Ramakers is inmiddels 92 jaar oud en hij is hier bij ons", zei Rutte.

Veteranendag staat voor de premier voor het 'betuigen van het respect' aan de Nederlandse veteranen. Niet alleen aan Bill Ramakers, 'maar ook aan mensen als de 31-jarige Anke Dorpmanns', aldus Rutte. "Zij was nog maar 17 toen ze zich bij de Landmacht meldde en ging als 19-jarige naar Bosnië. Bill Ramakers en Anke Dorpmanns streden dag en nacht voor onze vrijheid, hier en in het buitenland."

Volgens de premier houdt het verhaal van de veteranen echter niet op bij thuiskomst. "Daarom is die veteranenstatus zo belangrijk. Nederland heeft gelukkig steeds meer oog voor veteranen", aldus Rutte die de Veteranendag een traditie noemt om trots op te zijn.

Op Veteranendag worden ongeveer 130 duizend (oud-)militairen bedankt voor hun inzet in dienst van Nederland. Niet alleen veteranen van oorlogsmissies worden geëerd, maar ook veteranen die in andere functies in dienst zijn geweest bij Defensie. Dertigduizend veteranen zijn op dit moment nog militair actief. De oudste veteranen, zoals Bill Ramakers, vochten in de Tweede Wereldoorlog. Koning Willem-Alexander neemt zaterdag het traditionele defilé af in Den Haag voor de tiende Veteranendag.