Fins stel wilde massamoord plegen

De rechtbank van de Finse hoofdstad Helsinki heeft een man en vrouw veroordeeld voor het plannen van een massamoord. De 24-jarige Nina-Minttu Tirkkonen en haar even oude vriend Josef Andrei Hannu wilden samen meer dan vijftig mensen vermoorden op de grootste universiteit van het land.

Het stel werd schuldig bevonden aan het bezit van wapens, munitie en chemicaliën die bedoeld waren voor een aanval op willekeurig gekozen slachtoffers. Tirkkonen draait voor drie jaar de gevangenis in. Hannu moet 37 maanden brommen, omdat hij ook nog eens werd veroordeeld voor het bezit van kinderporno.

Het tweetal ontmoette elkaar in 2012 via internet en bleken een gedeelde haat te koesteren tegen de samenleving. Ze wisselden via versleutelde e-mails plannen uit om een massamoord te plegen. Uiteindelijk viel de keuze op de Universiteit van Helsinki als locatie om een slachtpartij aan te richten.

Hannu zei vroeger op school te zijn gepest en begon over een aanval na te denken nadat in 2007 en 2008 bij twee schietpartijen op Finse scholen twintig mensen om het leven kwamen. Hij bewaarde ook afbeeldingen van de bomaanslag op de Boston Marathon van vorig jaar op zijn computer.

De plannen van het stel lekten uit nadat Hannu een 17-jarig meisje had proberen te betrekken in het moordplot. Het meisje vertelde dit door aan iemand, die de politie tipte.

Beide verdachten gaven geen duidelijk motief voor hun moordplannen. Het hof oordeelde dat zij werden gedreven door woede en haatgevoelens tegenover de maatschappij. Ook de wens om wraak te plegen omdat ze vroeger waren gepest zou een rol gespeeld hebben. Zowel Tirkkonen als Hannu zei onschuldig te zijn en zei dat de aanval slechts een idee was dat ze nooit echt hadden willen uitvoeren.