Nederlandse jihadvideo opgedoken

Op internet is een Nederlandstalige jihadistische video van een halfuur opgedoken. De film zou zijn opgenomen in de Syrische stad Aleppo en heeft de titel Oh, Oh, Aleppo "De Spookstad".

In de video op YouTube komen volgens de plaatser 'Nederlandse Mujahideen' aan het woord die in het kapotgeschoten Aleppo actief zijn. In de 'reportage' krijgt de kijker een rondleiding door Aleppo en wordt uitgelegd waarom de buitenlandse strijders in Syrië zijn en hoe ze de oorlog ervaren; mogelijk met het doel nieuwe mensen te werven voor de oorlog in Syrië.

Over de militairen van president Bashar al-Assad wordt onder meer gezegd: "Dit zijn geen mensen, dit zijn monsters. Dit zijn de echte vijanden, niet alleen van de islam maar van de hele mensheid."

De echtheid van het filmpje is moeilijk onafhankelijk te controleren. De Facebookpagina van de website De Ware Religie plaatste dinsdag een link naar de video. Die site is omstreden. Volgens de Nederlandse antiterreurbaas Dick Schoof zaait het medium haat en verheerlijkt het jihadistisch gedachtegoed.

Ook steunt de site volgens Schoof de soennitische jihadisten van ISIS die huishouden in Syrië en Irak, met vele burgerslachtoffers tot gevolg.